Kineski Android telefoni na RISC-V platformi već krajem godine?

U drugoj polovini godine bićemo svedoci izlaska prvih RISC-V Android kompatibilnih uređaja za široku potrošnju.

Kineski Android telefoni na RISC-V platformi već krajem godine?

Na kineskoj konferenciji Xuantie 2024, održanoj pre par dana, a posvećene RISC-V ekosistemu, učesnici su po prvi put zvanično najavili izlazak procesora na bazi ove arhitekture koji će pokretati uređaje na bazi Android operativnog sistema. 

Pre tri godine Xuantie je izbacio prvu RISC-V Android adaptaciju, otvarajući jedno potpuno novo tržište za RISC-V procesore i na njima bazirane proizvode. Time se u značajnoj meri širi i povećava mogućnost potencijalnog uspeha ove alternative ARM i x86 procesorskim platformama, koje trenutno dominiraju tržištem mobilnih telefona, računara, pa i auto industrije.

RISC-V će pokretati Android telefone

Podsetićemo vas da je 2021. godine u vidu Pingtouge Chip Open Community kineske inicijative, završeno portovanje Android 10 operativnog sistema za RISC-V procesore. Konkretno to znači da je omogućen potpuno tečan rad Android 10 softvera na Xuantie 910 RISC-V procesoru. Naravno, sve to je do sada je važilo za „laboratorijske“ uslove ili narodski rečeno sve je to bilo do sada u test fazi i isprobavanje. Sada se ide korak dalje i krajem godine se očekuje omasovljenje RISC-V Android uređaja kroz izlazak različitih rešenja i mogućnosti da se ovaj tip platforme koristi na velikom broju uređaja. Ostaje da vidimo koliko uspešno.

U međuvremenu su adaptirani i osvojeni drugi operativni sistemi, pre svega Linux distribucije i softver is „Open source“ domena, poput: Debian, Fedora, Gentoo, Ubuntu, Dragon Lizard i sličnih distribucija.

Zašto je ovo uopšte bitno? Zato što je RISC-V arhitektura jedina prava alternativa kineskoj industriji pored dominirajućih ARM i x86 tehnologija a koje su pod teškim protekcionizmom i ograničenjima zapadnih zemalja i pre svega Amerike.

Koliko teško Kina podnosi situaciju oko američkih i zapadnih sankcija najbolje govori izjava jednog zvaničnika sa Chinese Academy of Engineering koji gađa u suštinu problema. On tvrdi da je postojeće tržište procesora monopolizovano i kontrolisano od strane ARM i x86 arhitekture i kompanija koje polažu pravo na ovu tehnologiju. Kina svim snagama želi da promeni ovakvo stanje stvari i uspostavi nezavisnu kontrolu na ovom delu tržišta. Arhitektura otvorenog koda – RISC-V je glavna šansa i gotovo jedina izgledna mogućnost za razvoj u tom pravcu, prenosi mydrivers.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi