EV punjači prekriće sve putne koridore u Evropi zahvaljujući novom zakonu

Novi zakon predviđa da EV punjači moraju biti postavljeni na svakih 60 km duž glavnih transportnih koridora u Evropskoj uniji

EV punjači prekriće sve putne koridore u Evropi zahvaljujući novom zakonu

Evropska unija usvojila je novi zakon o pokrivanju kontinenta stanicama za brzo punjenje električnih vozila (EV punjači), kako bi zadovoljila rastuću potražnju električnih automobila.

Zakon predviđa postavljanje stanica za brzo punjenje automobila i kombija na svakih 60 kilometara duž glavnih EU transportnih koridora do 2025. Isti zahtevi za razdaljinu za teška teretna vozila i kamione, moraće da budu ispunjeni do 2030. godine.

Aerodromi i luke će takođe morati da obezbede struju za putničke brodove i avione do 2025. godine.

„Novi zakon je prekretnica“, izjavila je Rakel Sančez Himenez, španska ministarka saobraćaja.

„Optimisti smo da će građani u bliskoj budućnosti moći da pune svoje električne automobile jednako lako kao što to danas čine na benzinskim stanicama”, prenosi Independent.

Novi zakon EU čini deo paketa „Fit for 55“, koji je Evropska komisija objavila 2021. godine, a koji ima za cilj smanjenje neto emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte za najmanje 55 odsto do 2030. u poređenju sa nivoima zagađenja iz 1990. godine.

EU takođe ima za cilj postizanje klimatske neutralnosti do 2050. godine.

Nabavka električnih automobila u Evropi i širom sveta beleži ogroman rast poslednjih godina, pri čemu prodaja električnih automobila sada predstavlja oko jednu petinu svih novih automobila širom sveta.

Prošlog meseca, tržište električnih automobila na baterije u EU poraslo je sa 10,7 odsto na 15,1 odsto u odnosu na prethodnu godinu, prema podacima Evropskog udruženja proizvođača automobila (ACEA), prestigavši po prvi put dizel vozila. Zemlje sa najvećim rastom bile su Holandija, Nemačka i Francuska, koje su doprinele sa više od 700.000 prodatih jedinica u prvoj polovini godine.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (2)
  1. MaliAbner

    Ovo ludilo sa elektricnim automobilima mora da prestane.
    To sto je neki birokrata propisao da se prelazi sa SUS na EL motore nije realno.
    Ni jedna drzava na svetu nema proizvodne kapacitete koji bi omogucili zamenu fosilnih goriva elektricnom energijom.

    Sve dok je elektricnih automobila mali procenat to deluje kao ostvarivi cilj ALI cim elektricni automobili predju granicu od 10% ukupnog broja vozila bice problema sa snabdevanjem strujom na sve strane.

  2. Koliko resursa je potrebno da se tako nešto ostvari?

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi