Huawei se priprema za veliko lansiranje, ali ostaje tajna o kom proizvodu je reč

Analitičari predviđaju da bi telekomunikacioni gigant Huawei,mogao predstaviti AI procesor koji će konkurisati vrhunskim čipovima američkih kompanija, poput Nvidie

Huawei se priprema za veliko lansiranje, ali ostaje tajna o kom proizvodu je reč

Huawei Technologies, kineski telekomunikacioni gigant, bio je pogođen američkim sankcijama 2020. godine, kada je bio odsečen od ključnih isporuka čipova. Ipak, prošle godine je šokirao Vašington novim pametnim telefonom sa naprednim SoC procesorom.

Huawei organizuje jesenji događaj lansiranja novih proizvoda, koji je zakazan za ponedeljak i utorak u Šenženu, a u epicentru pažnje biće njihova tajanstvena jedinica za razvoj i dizajn čipova, HiSilicon. Kada je najava događaja prvi put objavljena, izazvala je velike spekulacije hiljadama kilometara daleko, u Sjedinjenim Američkim Državama.

Neki američki industrijski analitičari predviđaju da bi Huawei mogao predstaviti revolucionarni procesor za veštačku inteligenciju, koji bi mogao da se takmiči sa vrhunskim čipovima današnjice razvijenih od strane američkih tehnoloških giganata poput Nvidie, kojima je zabranjeno da svoje proizvode prodaju u Kini.

Takav razvoj događaja, kako kažu, mogao bi umanjiti tržišni udeo koji su Nvidia i druge američke kompanije izgradile u Kini i zemljama globalnog juga. Takođe bi mogao podstaći Vašington da preispita svoju politiku sankcija u cilju ograničavanja tehnološkog napretka Kine.

Huawei se sprema za još jednu važnu prekretnicu

Ipak, američka vlada preduzela je još jedan korak u petak kako bi ograničila pristup naprednoj tehnologiji za rivale poput Kine, kada je Ministarstvo trgovine objavilo da je pooštrilo kontrolu izvoza na kvantne računare i napredne alate za proizvodnju čipova. Privremena pravila uključuju izuzeća za zemlje koje usvoje slične mere. Zanimljivo je da je Holandija, dom holandskog tehnološkog giganta ASML, takođe proširila svoja ograničenja izvoza naprednih tehnologija za proizvodnju čipova.

Huawei se suočava sa značajnim izazovima, kažu analitičari, uključujući prijavljene probleme sa performansama i poteškoće u masovnoj proizvodnji naprednih čipova zbog američkih ograničenja i nerazvijenog ekosistema poluprovodnika.

Stručnjaci iz industrije takođe napominju da je Huawei pod intenzivnim pritiskom da izbaci nove proizvode kako bi se takmičio sa američkim i južnokorejskim rivalima. Konferencija bi mogla otkriti inovacije koje prevazilaze telekomunikacije i čipove.

Huawei bi mogao predstaviti najnapredniju verziju svog A910 čipa

Prema Long Leu sa Poslovne škole Leavey na Univerzitetu Santa Clara, konferencija bi mogla da istakne dve serije čipova: seriju Kirin 9000s za pametne telefone i seriju A910 dizajniranu za napredne AI modele.

Le veruje da bi Huawei mogao predstaviti najnapredniju verziju svog A910 čipa do sada: A910-C.

„Mnogo je spekulacija o tome da li će se ovaj čip takmičiti sa Nvidijinim H100 ili B20 čipovima,“ rekao je on, dodajući, „Verujem da će Huawei A910-C biti prilično uporediv sa Nvidia H100 procesorom.“

Huawei je već značajan konkurent Nvidiji u Kini, rekao je Le, dodajući da „mnoge kompanije“ testiraju A910-C.

Bilo kakav proboj u ovoj seriji, rekao je, istakao bi kako zabrane prodaje kineskim kompanijama mogu podsticati veće inovacije unutar Kine.

U oktobru 2022. godine, Ministarstvo trgovine uvelo je kontrolu izvoza kako bi ograničilo pristup Kine naprednim računarima, omelo njen razvoj i održavanje superkompjutera i ograničilo njene sposobnosti za proizvodnju poluprovodnika.

Huawei HiSilicon i SMIC na braniku kineske industrije poluprovodnika

Zabrana je podstakla Nvidiju, tehnološku kompaniju sa sedištem u Santa Klari u Kaliforniji, da razvije tri čipa specijalno za kinesko tržište. Najnapredniji Nvidia procesor koji je trenutno dostupan u Kini je H20, verzija njihovog H200 čipa koji se nudi ostalim kupcima i sposoban je za izvršavanje AI zadataka uz korišćenje manje računarske snage.

Istraživačka grupe SemiAnalysis, procenjuje da bi Nvidia mogla prodati preko milion H20 čipova u Kini ove godine, ostvarujući oko 12 milijardi dolara prihoda. Zbog slabije potražnje od očekivane, kada je isporuka započela u januaru, Nvidia je navodno postavila cenu H20 čipa niže od konkurentskog Huawei procesora.

Kineska ekonomija činila je oko 17 odsto Nvidia prihoda za godinu koja se završila u januaru, u poređenju sa 26 odsto pre dve godine – što je velikim delom posledica američkih sankcija i povećane konkurencije od strane kineskih proizvođača čipova.

„Zaista je zanimljivo videti da je zabrana paradoksalno stvorila ovu inovaciju i samodovoljnost Kineske IT industrije,“ rekao je Le. Ako Huawei predstavi značajan proboj na konferenciji, rekao je, predsednik SAD-a Džo Bajden možda će morati da preispita sankcije koje je uvela njegova administracija.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Prema Anilu Khurani, izvršnom direktoru Baratta centra za globalni biznis na Univerzitetu Georgetown, iako se serija A910 takmiči sa Nvidijinim H100, još uvek postoji značajan jaz u performansama, ali ključ bi mogli biti cena i raspoloživost uz faktor lokalne proizvodnje.

„Proboj“ na konferenciji, rekao je, mogao bi se dogoditi samo ako kompanija najavi nešto novo vezano za proizvodnju. „Tu je Huawei oduvek imao velike izazove, a to nije lako, jer bi za to morali da izgrade čitav ekosistem,“ dodao je Khurana.

Ipak, Khurana je naglasio, Nvidia će „sigurno izgubiti tržišni udeo u Kini, bilo da je to za dva meseca ili šest meseci,“ rekavši da bi Huawei, sa A910 čipom, mogao ponuditi „pristupačan čip za AI, pristupačnu platformu za Globalni jug“.

„Tako bi Huawei tržište obuhvatilo Afriku, Aziju i delove Evrope,“ rekao je Khurana.

Očekuje se Huawei trostruko preklapajući telefon

Očekuje se da će Huawei takođe predstaviti svoj „trostruko savitljivi“ telefon tokom konferencije – samo nekoliko sati pre lansiranja iPhone 16 serije američkog tehnološkog giganta Apple-a.

Paul Triolo iz Albright Stonebridge grupe, konsultantske firme sa sedištem u Vašingtonu, napomenuo je da „postoji veliki pritisak na Huawei da nastavi sa lansiranjem novih proizvoda“. To uključuje napredne procesore, najmodernije pametne telefone i server čipove neophodne za treniranje velikih AI jezičkih modela.

„Kompanija je pod ogromnim pritiskom da nastavi sa rezultatima i kako može da razvije naprednije proizvode i da drži korak sa Apple-om, Samsung-om, pa čak i Nvidijom u prostoru sirove računarske snage“ rekao je on.

Triolo je napomenuo da se Huawei razvio u multifunkcionalni tehnološki konglomerat, koji se bavi razvojem veštačke inteligencije, telekomunikacionom opremom, potrošačkom robom, autonomnim vozilima i još mnogo toga, piše SCMP.

„Šta god da se dogodi na konferenciji, Huawei trasira put najinovativnije tehnološke kompanije u zemlji, a koja je uspela da se odupre pritisku čitave nacije“.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. Žure Ameri dok nije kasno. Korona je bolje od bilo kojih sankcija usporila Kineze.

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi