Kina: nije nam potreban ASML, ništa nas neće zaustaviti

Bez obzira na tehnološke sankcije zapada, Kina će nastaviti napredak i bez ASML mašina, rekao je njen predsednik Si Đinping holandskom premijeru Marku Ruteu

Kina: nije nam potreban ASML, ništa nas neće zaustaviti

Kineski predsednik Si Đinping rekao je holandskom premijeru Marku Ruteu na nedavnom sastanku da napori zapada u ograničavanju pristupa Kine tehnološkim dostingućima neće spečiti napredak nacije, te da je nijedna sila ne može da zaustaviti tempo njenog naučnog i tehnološkog razvoja. Kina tako, prema njegovim rečima može da nastavi napred i bez holandske kompanije ASML, odnosno njenih najsavremenijih mašina za proizvodnju čipova koje trenutno i ne mogu da stignu u Kinu zbog sankcija.

Kineski narod takođe ima pravo na legitimni razvoj, i nijedna sila ne može zaustaviti korak kineskog naučnog i tehnološkog razvoja i napretka“, rekao je Si Đinping, prenosi novinska agencija AP.

Razgovor dvojice čelnika država usledio je nakon što je Holandija uvela kontrolu izvoza naprednih alata za proizvodnju čipova u skladu sa zahtevima i naporima SAD da ograniči pristup Kine naprednoj tehnologiji zbog navodne brige za svoju nacionalnu bezbednost.

Odluka Holandije da primeni izvozne dozvolu na ASML litografske mašine za proizvodnju čipova bila je veliki udarac za kineske proizvođače poluprovodnika kao što su SMIC i YMTC. Ipak, SMIC je nedavno sklopio partnerstvo sa kompanijom Huawei kako bi proizveo napredni 7 nm čipset za pametne telefone koristeći, umesto najsavremenijih ekstremno ultraljubičastih (EUV) mašina, nešto starije duboko ultraljubičaste (DUV) litografske mašine kompanije ASML i u tome je uspeo. Štaviše, istim mašinama, ove dve kompanije navodno rade na proizvodnji čipova klase 5 nm.

Kina je nakon uspostavljanja sankcija počela da ulaže ogromne svote novca u svoju nacionalnu tehnologiju i njen razvoj, među kojima poluprovodničke kompanije prednjače, što joj je očigledno dalo rezultate nakon početnog tapkanja u mestu po uvođenju ograničenja.

Napetosti između SAD i Kine u vezi sa pristupom tehnologiji ogledaju se, osim konkretnih akcija u vidu sankcija i odgovora na njih u praksi, i u strožim izjavama za javnost, takođe sa obe strane. Kina je nedavno rekla da SAD ometaju njen ekonomski razvoj pod neosnovanim plaštom brige za nacionalnu bezbednost, te da će reagovati ukoliko je ova američka država bude tretirala hegemonistički.

SAD se svojski trudi da ograniči prisutp Kine čipovima visokih performansi koji bi mogli da se koriste za veštačku inteligenciju i HPC računarstvo, jer moćni superkompjuteri mogu da se koriste i za razvoj vojnih kapaciteta i oružja za masovno uništenje Kine. Međutim, isto to može da se koristi i u vojne svrhe bilo koje države, uključujući i SAD, ali to izgleda, očigledno ne predstavlja problem.

 Zbog ovih napora američke administracije, kompanije kao što su Nvidia, AMD i Intel više ne mogu da prodaju svoje najnovije proizvode kineskim kompanijama bez izvozne dozvole od vlasti SAD. Paralelno, Sjedinjene Američke Države vrše pritisak i na svoje saveznike da nastave sa sankcijama prema Kini, a među tim državama je upravo i Holandija, koja ima najbitniju kompaniju za proizvodnju litografskih mašina na svetu.

Osim Holandije, SAD su su uspele da ubede i Japan i Tajvan da učine isto, što je razljutilo Kinu, ali za željenih efekata, vremenom sve više postaje jasno da je to u stvari pravi kontraefekat na koji su analitičari upozoravali, te da će Kina samo još više ulagati i napredovati kako bi se izvukla iz situacije u kojoj se našla.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi