Kina upozorava da će reagovati ukoliko je SAD budu tretirale na hegemonistički način u čip industriji

Iako nije precizirala na koji način, Kina upozorava da će da reaguje ukoliko je Sjedinjene Američke Države budu tretirale hegemonistički u industriji čipova

Kina upozorava da će reagovati ukoliko je SAD budu tretirale na hegemonistički način u čip industriji

Kineski ambasador u Holandiji Tan Đian izjavio je da se nada da, iako bi Kina mogla da reaguje na pokušaje SAD da je isključi iz napredne tehnologije proizvodnje čipova, to neće uticati na njene odnose sa Evropskom unijom. U nedavnom intervjuu za portal NRC kroz njegove odgovore, Kina upozorava na nove poteze u aktuelnom trgovinsko-tehnološkom ratu, ali ne ističe na koji način će se ispoljiti ta reakcija.

Đian je takođe izrazio zabrinutost zbog eskalacije odnosa između dve velike sile i istakao da je Kina nezadovoljna što su SAD uspele da ubede vladu Holandije da joj ograniči isporuke naprednih litografskih mašina holandske kompanije ASML.

Ako nas Amerikanci tretiraju hegemonistički, mi ćemo naravno reagovati, ali naš odnos sa EU ne bi trebalo da bude ugrožen“, rekao je Đian.

Njegove izjave dolaze u vreme kada SAD pokušava da ograniči pristup Kine naprednim čipovima koji se koriste, kako za veštačku inteligenciju, tako i za računarstvo visokih performansi, ali ne samo čipovima, već i njihovoj proizvodnji. Ova država je u poslednjih nekoliko godina, uvela niz sankcija prema Kini u ovom sektoru, pozivajući se na rizike po nacionalnu bezbednost, a Kina na drugoj strani to vidi kao deo šire strategije za suzbijanje njenog tehnološkog i ekonomskog rasta.

SAD su svoju ideju o bezbednosti previše proširile, uključujući i stvari koje nemaju veze sa vojnim rizicima“, tvrdi ambasador.

Međutim, SAD se tu ne zaustavljaju, pošto i vrše pritisak na svoje saveznike da učine isto, dok ujedno optužuju Kinu za pretnje diplomatiji, ističe on. Đian dodaje da Kina vidi da mnoge evropske zemlje imaju bliske veze sa SAD, ali da je „Evropa – Evropa, veliki igrač u svetu“.

Ranije ovog meseca, holandska kompanija ASML najavila je otkazivanje isporuke neke od svojih mašina za proizvodnju čipova Kini. Odluka je usledila nakon što su holandske vlasti delimično povukle izvozne dozvole za najnaprednije DUV (duboko ultraljubičaste) litografske mašine koje se koriste za proizvodnju 7 nm i 5 nm čipova. Javnost i Kina veruje je na ovu odluku uticala administracija SAD.

Portparol Bele kuće Džon Kirbi izjavio je da SAD teže da „smanje rizik, a ne da se odvoje od Kine“, fokusirajući se navodno na sopstvenu nacionalnu bezbednost. Kirbi naglašava da su odluke o izvoznim dozvolama dizajnirane da zaštite interese te države, te da kompanije kao što je ASML donose svoje izbore unutar „ovog okvira“, preneo je ranije portal DigiTimes.

Tan Đian je sa druge strane istakao potrebu za unapređenim dijalogom sa holandskom vladom, kako bi dalje eskaliranje situacije na svetskom tržištu čipova bilo sprečeno. On je, međutim, istakao i sve veće teškoće sa kojima se suočavaju kineske kompanije u EU, navodeći kontrole, politički pritisak i širenje dezinformacija. On je takođe kritikovao politiku Evropske unije prema Kini u ovom sektoru, ukazujući na kontroverzni stav ovog političkog bloka koji Kinu posmatra i kao partnera, i kao rivala.

U toj politici, zvaničnici EU Kinu nazivaju partnerom za saradnju, ekonomskim konkurentom kao i sistemskim rivalom“, ističe on. Uprkos tome, on se nada da to neće ugroziti dalju saradnju dve strane.

Kina upozorava na nove poteze nakon ograničenja izvoza galijuma i germanijuma

Podsetimo, SAD su krajem prošle godine uvele novi niz sankcija prema Kini, ali i prema nekim državama Bliskog istoka, kojima ograničavaju isporuku naprednih čipova u ovu zemlju. Među njima su čak i Nvidia H800 i A800, računarski akceleratori posebno dizajnirani za kinesko tržište, nastali baš zbog prethodnog talasa sankcija kojima SAD nisu želele da dozvole Kini da dođe do trenutno najnaprednijih Nvidia H100 i A100 AI čipova.

Kina je kao deo odgovora na talas američkih sankcija tokom prošle godine uvela ograničenje izvoza elemenata galijuma i germanijuma, koji su ključni za proizvodnju naprednih čipova, a čijih je ona ujedno najveći svetski snabevač.

To je dodatno zakomplikovalo situaciju na tržištu, a posebno u nezgodan položaj stavlja Evropsku uniju jer ovaj blok i dalje u velikoj meri oslanja na Kinu kada je u pitanju pristup retkim metalima. Sada vidimo da će se već komplikovana situacija možda dodatno zakomplikovati, uzevši u obzir nova kineska upozorenja.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (2)
  1. Marti Misterija

    Mora posebna tema Kina - SAD da se otvori, jer sve ovo je politika, nema veze sa tehnologijom i ekonomijom. :D

  2. hsv.stoned

    Evo, sad ima veze sa IT:


    View image at the forums

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi