SAD nastavlja tehnološki rat: Kina više neće imati pristup cloud računarstvu

Administracija SAD nastavlja tehnološki rat sa Kinom i planira da uvede nove sankcije kojima ovoj zemlji hoće da ograniči pristup cloud računarstvu

SAD nastavlja tehnološki rat: Kina više neće imati pristup cloud računarstvu

Kineski pristup cloud računarstvu uskoro bi mogao da bude ograničen jer bi američke kompanije kao što je Microsoft, prvo morale da traže dozvolu američke vlade pre nego što svoje usluge pruže kineskim kupcima, piše Reuters. Na taj način SAD nastavlja tehnološki rat protiv Kine koji je započela uvođenjem sankcija u industriji čipova.

Kompanije koje pružaju usluge računarstva u oblaku (cloud) Microsoft i Amazon, kao ni američko Ministarstvo trgovine nisu za Reuters komentarisali vesti o najnovijim ograničenjima.

Nova američka mera protiv Kine, ukoliko bude usvojena, posebno će se odnositi na američke dobavljače cloud računarstva kada su u pitanju usluge koje se odnose na napredne čipove veštačke inteligencije. Kako pišu američki mediji, novo pravilo bi trebalo da dobije svoju primenu u narednim nedeljama.

Najnoviji potez SAD dolazi nakon što je Kina tokom ove nedelje kao kontrameru sankcijama objavila da uvodi ograničenja na izvoz elemenata potrebnih za proizvodnju čipova. Tako će elementi galijum i germanijum, kao i neka jedinjenja koja ih sadrže od 1. avgusta prolaziti kroz izvoznu kontrolu kineskih vlasti. Izvoznici će od vlasti prvo morati da traže posebnu dozvolu da bi mogli da ih iznesu iz zemlje. Kina ujedno ima 60 i 80 posto svetskih zaliha ova dva elementa, ključnih za proizvodnju silicijumskih čipova.

Dakle, Sjedinjene Američke Države sada odgovaraju na kineski odgovor njihovim aktuelnim sankcijama prema Kini. Sankcije kojima su se inače pridružile i druge zemlje kao što su Japan i Holandija, podrazumevaju strože izvozne kontrole poluprovodnika i opreme za njihovu proizvodnju ka Kini. SAD je osim toga, ograničila i neke kineske kompanije, rivale američkih kompanija, da kupuju određene američke proizvode.

Dva su potencijalna smera u koje tržišni tehnološki rat na relaciji SAD – Kina može odvesti.

Jedan je da SAD uspeju u svojoj nameri da spreče kineski razvoj napredne proizvodnje čipova i uspostave potpunu svetsku kontrolu nad industrijom, a drugi je da će američki potez u stvari napraviti suprotan efekat. Tačnije, kako ukazuju analitičari, Kina će im možda samo još više parirati, jer će je sankcije podstaći da još više ulaže i samim tim razvije sopstvenu poluprovodničku industriju.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi