Kina odvaja još 27 milijardi dolara proizvođačima čipova da bi se suprotstavila SAD sankcijama

Kina počinje treću fazu subvencija domaćih proizvođača čipova, poznatu još i kao Veliki fond 3 iz kog će odvojiti dodatnih 27 milijardi dolara za fabrike

Kina odvaja još 27 milijardi dolara proizvođačima čipova da bi se suprotstavila SAD sankcijama

Treća faza kineskog državnog ulaganja u domaću industriju poluprovodnika, poznata i kao Veliki fond 3 podrazumeva investiranje u ključne projekte industrije širom zemlje kako bi što pre prevazišla sankcije kolektivnog zapada koje predvodi SAD. Ova faza podrazumeva da Kina uloži 27 milijardi dolara za ubrzanje razvoja naprednih proizvodnih tehnologija čipova, obezbeđivanje samoodrživosti u mikroelektronici i uopšte suprotstavljanje naporima Sjedinjenih Američkih država da ograniče tehnološki napredak ove države.

Kapital ovog fonda Kina će uglavnom crpiti iz lokalnih samouprava, državnih preduzeća i njihovih investicionih ogranaka, dok će centralna vlada doprineti manjim delom, otkriva Bloomberg. Ova strategija poklapa se sa vizijom predsednika ove države Si Đinpinga o udruživanju resursa širom zemlje za značajne projkete, sa naglaskom na sektor poluprovodnika.

Suma koja je namenjena za Veliki fond 3 je relativno skromna u odnosu na prethodno investiranje, kao što je to bilo u slučaju Velikog fonda (1) sa 100 milijardi dolara i Velikog fonda 2 sa 41 milijardom dolara. Analitičari očekuju da će gradovi poput Šangaja i pravna lica kao što su China Chengtong Holdings Group i State Development and Investment Corp. Investirati milijarde u treću fazu fonda.

U međuvremenu, fond će direktno podržavati lokalne kompanije i finansiraće navodno tri do četiri podfonda kako bi diverzifikovao poslove i investicione strategije. Proširenje fonda stiže dok SAD paralelno pozivaju svoje saveznike da pooštre restrikcije prema Kini i njenom pristupu alatima potrebnim za proizvodnju čipova na naprednim tehnologijama izrade poluprovodnika.

Iako je postigao veliki uspeh, kineski Veliki fond je u javnosti kritikovan zbog nedostatka transparentnosti, jer je uglavnom radio iza kulisa. Ipak, neosporno je da su stotine milijardi doalra već uložene u kinesku poluprovodničku industriju na ovaj način, što je zemlju svakako učinilo jednim od važnih igarača u ovoj oblasti na svetskoj sceni.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (2)
  1. sdnenad

    Najpametnije bi im bilo da naučnicima sa Zapada koji su već razvili najnaprednije procese proizvodnje ponude ogromne sume novca i sve moguće privilegije i privuku ih da rade za njih neki ograničeni rok, npr. 5 ili 10 godina. Niko ne može zabraniti Kini da ponudi tako nešto, niti naučnicima da prihvate posao. Nakon toga im posao više i ne bi trebao nigde jer bi obezbedili materijalno i unuke a Kina dobila potrebno ubrzanje.

  2. Lanikor

    Ako izuzmemo sve zive potencijalne probleme na x nivoa, ima jedna sitnica koja se zove NDA.

    To poturaju i u sitnim preduzecima, kamo li u gigantima od geostrateskog znacaja.

    Kapiram iz kog ugla ulazis ali smanji malo.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi