Holandski ASML upozorava da nove državne sankcije prema Kini mogu ozbiljno da ugroze njegovo poslovanje

Najveća evropska tehnološka kompanija ASML upozorava da bi nove sankcije Holandije i SAD prema Kini mogle ozbiljno da stanu na put njenom poslovanju

Holandski ASML upozorava da nove državne sankcije prema Kini mogu ozbiljno da ugroze njegovo poslovanje

Postojeća izvozna pravila i sankcije koje su nametnule Holandija i SAD prema Kini u tehnološkom sektoru već ograničavaju prodaju litografskih mašina za proizvodnju čipova, ali to i dalje ne utiče ozbiljno na bilans holandske kompanije ASML. Međutim, sada ASML upozorava države da bi uvođenje daljih sankcija ozbiljno naštetilo njenom poslovanju, s obzirom na to da je Kina veliko tržište koje je samo prethodne godine donelo kompaniji preko 25 posto prihoda.

Geopolitičke tenzije mogu rezultirati ograničenjima izvoza, trgovinskim sankcijama, tarifama i uopšteno međunarodnim trgovinskim propisima koji mogu uticati na našu sposobnost da isporučimo naše sisteme, tehnologije i usluge“, piše u nedavno objavljenom godišnjem izveštaju kompanije za 2023. godinu.

Kineske fabrike činile su čak 26,3 posto prihoda holandskog poluprovodničkog giganta u 2023. godini, a Kina je bila drugi najveći kupac ASML alata u vidu države/regiona, odmah iza Tajvana, koji je činio 29,3 posto prihoda. Zaista, kineski kupci ubrzano su nabavljali alate za fabrike u drugoj polovini 2023. godine suočeni sa jačanjem sankcija protiv kineske industrije poluprovodnika.

Najnovija američka, holandska i japanska izvozna pravila ograničila su prodaju alata i tehnologija koji mogu da proizvode logičke čipove sa neplanarnim tranzistorima na 14 nm/16 nm i manjim procesima izrade, kao i 3D NAND sa 128 ili više slojeva i DRAM memorijske čipova od 18 nm i manje.

Naša sposobnost isporuke tehnologije u određenim zemljama kao što je Kina bila je i i dalje je pogođena našom sposobnošću da dobijemo potrebne dozvole i odobrenja. […] Spisak kineskih subjekata pogođenih ograničenjima izvoza povećao se od 2022. godine. […] Ovi i dalji razvoji u multilateralnim i bilateralnim sporazumima, nacionalnoj regulativi, trgovinskim, nacionalnim sigurnosnim i investicionim politikama i praksama uticali su, ali i dalje mogu dalje uticati na naše poslovanje, kao i poslovanje naših dobavljača i kupaca“, ističe ASML.

Većina kineskih proizvođača logičkih čipova (osim kompanija SMIC i Hua Hong) specijalizuje se za zrele proizvodne procese i malo se brine o opremi koja može da se koristi za proizvodnju 14/16 nm čipova zasnovanim na FinFET tehnologiji. Ono što ih zanima je dobijanje dovoljno alata za pravljenje čipova na 28 nm procesnim tehnologijama, a ASML je više nego voljan da snabdeva ove klijente starijim generacijama fabričkih alata. Krajem oktobra 2022. godine, zaostatak ASML-a u Kini premašilo je 38 milijardi dolara.

Ako SAD, Holandija i druge vlade odluče da dodatno sankcionišu kineski sektor poluprovodnika, to znači da bi one praktično mogle ili da zabrane prodaju alata koji su sposobni za pravljenje 28 nm čipova ili da ograniče izvoz čipova proizvedenih u Kini u njihove zemlje. U oba slučaja, ASML bi bio ozbiljno pogođen, jer prodaja fabričkih alata za zrele procese kineskim proizvođačima čipova donosi mnogo novca.

Iako ASML trenutno uživa u svojoj vodećoj poziciji na tržištu litografske opreme u svetu, to bi moglo uskoro da se promeni jer konkurencija polako raste. Uz to, Kina zbog sankcija zapada ulaže milijarde dolara ne samo u nove fabrike, već i u razvoj opreme za fabrike, što takođe predstavlja još jednu potencijalnu pretnju poslovanju holandskog tehnološkog čeda.

Takođe se suočavamo sa konkurencijom novih kompanija sa značajnim finansijskim resursima, kao i konkurencijom pokrenutom ambicijom samodovoljnosti u geopolitičkom kontekstu“, napominje ASML i dodaje da na tržište kao pretnja stižu i alternativna tehnološka rešenja proizvodnje poluprovodnika.

Podsetimo, ova kompanija je nedavno bila i tema rasprave u holandskom parlamentu, pošto je ministar trgovine ove države rekao da su nova izvozna ograničenja za ovu kompaniju utemeljena u strahu od zloupotrebe ASML proizvoda u svrhe kineske vojske. S obzirom na to da ugrožavanje poslovanje kompanije na ovaj način može da utiče i na ekonomiju Holandije, drugi poslanici su tražili detaljnija objašnjenja za ovakve poteze od ministra, ali ih ipak nisu dobili.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi