Jeftina Canon litografska mašina će doneti toliko čekanu konkurenciju holandskom ASML-u

Canon planira da ove godine počne prodaju niskotarifne mašine za proizvodnju čipova, zasnovane na tehnologiji litografije nanootiska

Jeftina Canon litografska mašina će doneti toliko čekanu konkurenciju holandskom ASML-u

Kako bi izazvala giganta poluprovodničke industrije ASML, japanska tehnološka kompanija Canon planira da ove godine počne prodaju niskotarifne mašine za proizvodnju čipova. Poznat po svojim kamerama i štampačima, Canon ima za cilj da iskoristi svoju tehnologiju litografije nanootiska kako bi osvojio svoje mesto na tržištu poluprovodnika i potencijalno preoblikovala dinamiku industrije.

Nove litografske mašine, predviđene za isporuku kasnije ove godine, označavaju Canonov ulazak u visoko konkurentan prostor kojim dominira ASML. Tajming se poklapa sa globalnim porastom tražnje za mašinama za proizvodnju čipova i usred napora zapadnih zemalja da ograniče pristup Kini naprednim tehnologijama poluprovodnika.

Hiroaki Takeishi, šef Canonove industrijske grupe, izrazio je ambiciju kompanije, izjavljujući: “Želimo to uraditi dok je tržište vruće.” Jedinstvena tehnologija nanootiska (NIL – nanoimprint lithography), predstavljena u oktobru, obećava ekonomičniji pristup dizajnu čipova tako što ih utiskuje na silicijumske ploče umesto tradicionalne metode etsiranja pomoću svetlosti.

Canon ima veliki manevarski prostor za osvajanje tržišta

Japanska kompanija tvrdi da će njihov proces biti značajno jeftiniji, koristeći do 90% manje energije u poređenju sa ASML-ovom ekstremnom ultraljubičastom (EUV) tehnologijom, koja dominira tržištem. ASML-ove EUV mašine, ključne za proizvodnju najsavremenijih čipova, nisu samo skupe, premašujući 150 miliona dolara po komadu, već se suočavaju i sa dugim rokovima isporuke, što daje Canon tehnologiji prostor za osvajanje tržišta, piše Financial Times.

Iako Canon priznaje da možda neće direktno konkurisati EUV tehnologiji, cilj mu je da koegzistira i doprinese rastu industrije. Počevši od 3D Nand memorijskih čipova, kompanija namerava da pokaže izvodljivost svoje tehnologije pre nego što se proširi na složenije mikroprocesore.

Međutim, analitičari industrije ostaju skeptični u vezi sa uticajem Canona, odbacujući tehnologiju nanootiska kao nešto novo. Poslovično oprezni Ričard Vindzor, osnivač istraživačke kompanije Radio Free Mobile, komentarisao je: “Da je tehnologija nanootiska superiorna, mislim da bi već bila u upotrebi i prisutna na tržištu u velikim količinama.”

Jedan od značajnih izazova za Canon leži u postizanju viših nivoa minijaturizacije. Počevši od 5-nanometarskog čvora za širinu kola, kompanija cilja na 2nm. Stopa uspeha u postizanju čipova bez grešaka, poznata kao prinos, mora biti blizu 90% da bi konkurisala ASML-ovoj EUV tehnologiji.

Canon planira isporuku probnih mašina, kojima će pokušati da ubedi potencijalne kupce u vrednost integracije nove tehnologije u postojeće fabričke pogone.

Analitičari su sumnjali da bi japanska kompanija mogla prodavati svoje mašine Kini, s obzirom na restrikcije izvoza ASML-a zbog kontrola SAD-a. Međutim, japanske izvozne kontrole, usklađene sa direktivama Vašingtona, komplikuju ovu opciju za Canon.

Dok Canon teži da uspostavi ravnotežu u tehnologiji proizvodnje čipova, kompanija priznaje i nesigurnosti i rizike, pri čemu Takeishi izjavljuje: “Došlo je do trenutka kada niko ne zna gde su rizici.” Uspeh Canonove tehnologije litografije nanootiska mogao bi predstavljati prekretnicu u industriji poluprovodnika, izazivajući etablirane igrače i potencijalno preoblikujući konkurentsku scenu. Ova godina definitivno donosi rasplet.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi