ASML u izazovnoj situaciji zbog sumnji da se njegova čip-oprema zloupotrebljava za potrebe kineske vojske

Globalni lider u litografskim sistemima za proizvodnju čipova ASML suočava se sa pritiskom holandske vlade zbog sumnji da Kina zloupotrebljava ovu tehnologiju

ASML u izazovnoj situaciji zbog sumnji da se njegova čip-oprema zloupotrebljava za potrebe kineske vojske

Holandski ministar trgovine Džefri van Leven, odgovarajući na pitanja u parlamentu, upozorio je da se strah od kineske upotrebe ASML tehnologije u vojne svrhe krije iza nedavne odluke o ukidanju izvoznih dozvola. On je istakao zabrinutost o riziku zloupotrebe ASML mašina za proizvodnju čipova kao glavni faktor odluke i sumnju da Kina pokušava da tehnologiju koristi u vojne svrhe.

Sa sedištem u Holandiji, ASML je najveća evropska tehnološka kompanija koja dominira svetskim tržištem litografskih mašina koji su neophodni proizvođačima kompjuterskih čipova u stvaranju istih.

U nastavku obraćanja u parlamentu, ministar van Leven izneo je podatke da Kina aktivno koristi inostranu ekspertizu, ukljućujući i holandsku, da bi promovisala samodovoljnost u vojno-tehničkom razvoju. U beleškama od 5. februara, do kojih je došao Reuters, ministar je izneo podatak da ASML alati za proizvodnju naprednih poluprovodnika mogu biti uključeni u „sisteme oružja visoke vrednosti i oružja za masovno uništenje”, te da se holandska vlada fokusira na „rizik od neželjene krajnje upotrebe” kada razmatra odluke o izvoznim dozvolama.

Holandska vlada je pod pritiskom SAD prošle godine uvela zahtev za licenciranje ASML DUV (duboko ultraljubičastih) mašina srednjeg opsega, a najnapredniji alati kompanije, kao što su najsavremenije EUV (ekstremno ultraljubičaste) mašine, nikada nisu ni prodavani Kini.

Ipak, poslanica holandske reformističke partije NSC Femke Zedajk postavila je pitanje o odluci vlade da prvo izda, pa potom povuče licencu za izvoz alata nepoznatim kineskim kupcima. Odgovor ministra van Levena nije dao direktan odgovor na to pitanje, dodjući da je „dodeljeno nekoliko dozvola za izvoz napredne poluprovodničke opreme u Kinu”, od kako je zahtev za licenciranje uveden u septembru 2023. godine. Dodao je još i to da predviđa oko 20 zahteva za izvoz ukupno ove godine, ne precizirajući koliko njih će stići iz Kine. Kompanija ASML je kineskim kupcima poslednjih godina prodala takve alate vredne nekoliko stotina miliona evra.

Prema prognozama industrijske grupe SEMI, ove godine biće pušteno u rad oko 18 kineskih fabrika čipova, što je više nego u bilo kom drugom geografskom regionu. Iako je to veliki broj, mnogi kineski proizvođači usmeravaju se ka proizvodnji starijih generacija čipova i koriste opremu koja ne podleže politici kontrole izvoza i aktuelnim sankcijama kolektivnog zapada.

Neka od pitanja koje je postavila Femke Zedajk, kao na primer to da li je Holandija povukla licence koje je prvobitno izdala na zahtev SAD, ostala su bez odgovora. Zedajk je dodala još i to da „ne tvrdi da ne postoje bezbednosni problemi ili da je odluka vlade bila pogrešna, ali da želi bolje i jasnije informacije”. U izjavi za Reuters, Femke je u nastavku dodala da „percepcija ove priče, pored bezbednosnog rizika ima kontekst ekonomske pozadine”.

ASML je za Novu godinu, 1. januara potvrdio da mu je holandska vlada povukla dozvole za izvoz mašina, nakon izveštavanja Bloomberg News. Rezultat otkazivanja nije presudno uticao na prihode kompanije ASML u četvrtom kvartalu, ali sporni DUV alati koštali su 60 milliona dolara po komadu i važan su detalj planova kupaca.

Tokom januara meseca ove godine, ASML je izjavio da će prodaja Kini ostati solidna u predstojećoj 2024. godini, nakon izuzetne prošle, 2023. godine. Kompanija je potvrdila da ne očekuje slanje svojih najnaprednijih alata, poput NXT:2000i u Kinu pod holandskim režimom licenciranja, i da neće moći da izvozi svoje linije proizvoda NXT:1970 i NXT:1980 u „mali” broj kineskih fabrika zbog sankcija SAD.

Iako se japanski Canon „gura” na tržište, ASML trenutno ostaje najveći globalni proizvođač EUV litografskih mašina za proizvodnju čipova. Uprkos novoj NIL tehnologiji nanootiska koju nudi Canon, gde se utiskuje željeni obrazac električnog kola na poluprovodnik, ASML ostaje neprikosnoven sa svojim litografskim zapisom. Pogotovo ako u obzir uzmemo visoku stopu kvarova koja je obeležila pojavu NIL tehnologije. Ipak, sankcije koje je Holandija uvela ubrzo za Sjedinjenim Američkim Državama prema kineskom tehnološkom sektoru, definitivno ne idu u prilog kompaniji ASML koja u Kini može mnogo da zaradi.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (2)
  1. NevisStarShine

    Eto, od toga da Kinezi lazu do istrage. Umesto da spreče chip-shortage u budućnosti, oni bi da drže visoke cene.

  2. Lanikor

    Da, Kineska vojska ce da ponudi te cipove sirokim narodnim masama

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi