Kina izgleda dobija sopstveni alat za proizvodnju 28 nm čipova do kraja 2023.

Kineski SMEE navodno će do kraja ove godine lansirati sopstveni alat za proizvodnju 28 nm čipova, smanjujući tako zavisnost Kine od strane opreme

Kina izgleda dobija sopstveni alat za proizvodnju 28 nm čipova do kraja 2023.

Veliki korak za kinesku poluprovodničku industriju, a samim tim i litografiju ove godine, će navodno napraviti firma Shanghai Micro Electronics Equipment Group (SMEE). Ona bi do kraja 2023. trebalo da predstavi sopstveni alat za proizvodnju 28 nm čipova, gurajući napred nacionalnu industriju čipova koja je trenutno pod sankcijama SAD, piše kineski portal Global Times.

Nova litografska mašina definitivno bi mogla da pomogne Kini da smanji svoju zavisnost od proizvodne opreme iz inostranstva, od koje je u velikoj meri zavisila kada su u pitanju napredni čipovi.

Ovakav potez ne bi bio napredak samo za kinesko tržište, već i za sam SMEE jer je on dosad pravio litografske skenere dovoljne dobre samo za proizvodne procese od 90 nm ili starije. To bi do kraja godine trebalo da se promeni, kada kompanija predstavi SSA/800-10W odnosno prvu domaću litografsku mašinu za 28 nm čipove.

Očekuje se da će ovaj alat koristiti lokalno razvijene i proizvedene delove, zbog čega je cena akcija kineskih proizvođača optičkih komponenti u sredu skočila.

Ipak, iako kineske vlasti ulažu u SMEE, i dalje je neizvesno da li će firma sa sedištem u Šangaju uspeti masovno da proizvodi ove mašine s obzirom na to da u javnosti nema više detalja. Vest su objavili državni mediji, odnosno pomenuti portal kao i novinska agencija Xinhua.

S druge strane, najveći kineski proizvođači čipova kao što su SMIC i Hua Hong Semiconductor koriste opremu proizvedenu u inostranstvu. Međutim, SAD sankcije, kojima su se pridružile i druge države, blokirale su pristup 14/16 nm alatima kompanijama u Kini.

To znači da kineski proizvođači čipova i dalje mogu nabavljati 28 nm alate iz inostranstva, ali bi sada domaći alat mogao da postane isplativiji. Takođe, njegovo pojavljivanje označilo bi sposobnost SMEE firme da preskoči nekoliko generacija litografskih mašina i pređe pravo sa 90 na 28 nm.

To znači da bi i u budućnosti mogao da se desi takav scenario, što bi donelo još naprednije alate, pa samim tim i čipove u Kini. Na taj način, Kina umesto da stagnira u svojoj poluprovodničkoj industriji koja je trenutno pod pritiskom spolja, zapravo ulaže još više napora i novca u samostalni razvoj.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi