Intel predstavio ambiciozan plan za performanse veštačke inteligencije i napredne procesorske čvorove

Pat Gelsinger, CEO kompanije Intel, pružio je uvid u buduća očekivanja u performansama procesora iz Core linije kompanije.

Intel predstavio ambiciozan plan za performanse veštačke inteligencije i napredne procesorske čvorove

Na nedavnom sastanku za četvrti kvartal 2023. godine, Pat Gelsinger, izvršni direktor kompanije Intel Corporation, pružio je uvid u buduća očekivanja u performansama procesora iz Core linije kompanije. Gelsinger je istakao napretke u procesiranju veštačke inteligencije, predstojeće lansiranje proizvoda i napredak Intel-a u oblasti naprednih procesorskih čvorova.

Gelsinger je izjavio: “Platforma Core Ultra danas pruža vodeće performanse veštačke inteligencije, a naše platforme sledeće generacije, Lunar Lake i Arrow Lake, koje lansiramo kasnije ove godine, trostruko će povećati naše performanse u veštačkoj inteligenciji. Do 2025. godine, sa Panther Lake, povećaćemo performanse u veštačkoj inteligenciji još dodatnih 2x.

Dolazak Core Ultra “Meteor Lake” mobilnih procesora Team Blue-a, pozicioniranih kao odgovor na AMD-ovu Ryzen 7040 seriju APU procesora “Phoenix”, predstavio je vlastite tehnologije za obradu veštačke inteligencije, tzv. NPU tehnologije. Gelsinger izražava poverenje u plan bez odlaganja za narednu godinu i dalje, ističući vodeću poziciju njegove kompanije u uključivanju gate-all-around i backside power delivery tehnologija u jednom procesorskom čvoru.

Clearwater Forest, prvi Intel 18A deo namenjen serverima, već je ušao u fazu izrade

Gelsinger je još rekao: “Arrow Lake, naš vodeći 20A proizvod, lansiraćemo ove godine.” Očekuje se značajno poboljšanje u procesiranju veštačke inteligencije od 3x u odnosu na Meteor Lake sa lansiranjem Lunar Lake i Arrow Lake Core linijama proizvoda.

Gledajući unapred ka narednom napretku procesorskih čvorova kompanije, Gelsinger je otkrio: “Za 18A se očekuje da će postići napredak u proizvodnji u drugom polugodištu 2024. godine, završavajući naših pet čvorova u četvorogodišnjem putovanju i vraćajući nas na vodeću poziciju u procesnoj tehnologiji.”

Izrazio je zadovoljstvo postignutim napretkom, pominjući da je Clearwater Forest, prvi 18A deo namenjen serverima, već ušao u fazu izrade, dok će Panther Lake za klijente uskoro krenuti istim putem.

Stručnjaci iz industrije nagađaju da bi delovi Core “Panther Lake” procesora mogli koristiti elemente iz porodice efikasnih Xeon “Clearwater Forest” procesora sledeće generacije, potencijalno uključujući “Darkmont” E-jezgra, uz “Cougar Cove” P-jezgra.

Gelsinger je preneo svoje oduševljenje perspektivama proizvodnje kompanije 2025. godine, izjavljujući: “Svaki dan pažljivo analiziramo naš napredak na 18A. I naravno, odlične vesti koje smo upravo opisali, Clearwater Forest je prošao fazu izrade, što nam daje puno poverenje da je 18A zdrav. Panther Lake sledi uskoro, a to je važan proizvod za nas.”, prenosi WCCFTech.

Putokaz Intela ističe njihovu posvećenost istraživanju granica u performansama veštačke inteligencije i održavanju vodeće pozicije u tehnologiji naprednih procesorskih čvorova, postavljajući temelje za novu eru inovacija i konkurencije u polju poluprovodničke industrije.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi