Kina daje subvencije kompanijama za GPU kupovinu domaće proizvodnje i obuku LLM

Sredstva i subvencije za GPU i razvoj obuke LLM, deo su velikog plana gradske vlade Pekinga za „samodovoljnost” i ubrzanje domaćih tehnologija do 2027. godine

Kina daje subvencije kompanijama za GPU kupovinu domaće proizvodnje i obuku LLM

Prema izveštaju obavljenom u hongkonškom SCMP-u, gradska vlada u Pekingu predstavila je planove koji uključuju subvencije za GPU kupovinu domaće proizvodnje, kao i obuku velikih jezičkih modela (LLM) loklanim kompanijama. Fokus ovog plana pre svega su grafički procesori, koji zbog ograničenja izvoza SAD stvaraju Kini pritisak, a cilj subvencija je unapređivanje svoje tehnološke inicijative kada je u pitanju veštačka inteligencija.

Pekinški opštinski biro za ekonomiju i informacione tehnologije obezbediće subvencije za kupovinu domaćih grafičkih procesora, kako bi ubrzao dostupnost računarskih resursa. Cilj je da se postigne „samodovoljnost” u računarskoj infrastrukturi do 2027. godine. Iako su kineski GPU proizvođači brzo napredovali, neki od proizvoda nisu ispunili očekivanja u pogledu performansi i efikasnosti nakon lansiranja, objašnjava Tom’sHardware.

Prema tome, Kina sada želi maksimalno da iskoristi domaće resurse kako bi rešila ovaj problem, umesto da se oslanja na indirektne puteve snabdevanja. Dobar primer za „indirektan” put snabdevanja mogao je da se vidi kada je Kina uspela da dođe do proizvoda kao što je Nvidia H100, koji je pod sankcijama SAD.

Kompanije kao što su Biren Technology, Moore Threads, Innosilicon (PowerVR), MetaX i Zhaoxin (Glenfly Arise) imaće najveću korist od subvencija za GPU i obradu veštačke inteligencije. Nedavno je i Loongson predstavio domaći GPU,  koji se može porediti sa AMD Radeon RX 550 u smislu FP32 performansi.

Peking, za koji se kaže da je dom za više od polovine lokalnih velikih jezičkih modela razvijenih u Kini, planira da izabrani GPU podrže opšte i industrijske LLM modele. Takođe, istraživanje i razvoj nastavlja se ubrzano u oblastima kao što su softver, namenski AI procesori, silicijumska fotonika i kvantni računarski čipovi.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi