Kineski razvoj čipova: Loongson pravi korake ka 7 nm tehnologiji

Kineski proizvođač čipova Longsoon planira da pređe na 7 nm proizvodni proces u svojim CPU proizvodima, čime kineski razvoj čipova ide uzlaznom putanjom

Kineski razvoj čipova: Loongson pravi korake ka 7 nm tehnologiji

Kompanija Longsoon iz Kine koja ima podršku države, započinje istraživanje 7 nm proizvodnog procesa čipova kada je u pitanju njena CPU linija proizvoda, a razvoj tehnologije počinje već 2024. godine. Ona se na taj način pridružuje ciljevima ove države da prevaziđe američke sankcije i unapredi kineski razvoj čipova uprkos ograničenjima sa zapada koja imaju za cilj da je zbace sa svetske poluprovodničke scene.

Predsednik kompanije Hu Veivu očekuje da će 7 nm proizvodna tehnologija čipova povećati performanse njenih CPU proizvoda za 20 do 30 procenata, posebno kada je u pitanju model procesora 3A7000.

Razvoj relevantnih IP i test čipova u planu je za narednu godinu, najavio je Hu na nedavnom kompanijskom događaju, piše DigiTimesAsia.

On je tada, uz napredak u proizvodnji najavio i grafičku kartu 921000 koja uključuje AI ubrzanje i obećava performanse koje su navodno u rangu sa AMD Radeon RX550. Ovaj AI GPU trebalo bi da se nađe u zvaničnoj prodaji u trećem godišnjem kvartalu 2024.

Iako je Loongson prethodno bio ograničen na server-tržištu zbog broja jezgara njegovih procesora, novi modeli, kao što su 3C5000 i 3D5000, pojačali su prisutnost na tržištu. Hu veruje da će lansiranjem serije 6000 (3D6000, 3E6000 i 3C6000) postići još veći uspeh u industriji servera.

Izvori iz kompanije tvrde da su praktično završili razvoj čipa 3C6000 sa 16 jezgara namenjen serverima i da će uskoro početi njegova proizvodnja. Čipovi od 32 jezgra (3D6000) i 64 jezgra (3E6000) imaće dizajn čipleta koji sadrže dva, odnosno četiri 3C6000.

Još jedan od kineskih dizajnera čipova Zhaoxin Semiconductor, namenjuje 16 nm tehnologiju za svoje PC procesore serije KX-6000G i server procesore serije KH-40000, tvrde industrijski izvori u Kini. Oni kažu i da kompanija Phytium Information Technology, poznata po procesorima serije FeiTeng, takođe integriše 16 nm procesnu tehnologiju u svoj najnoviji serverski CPU FeiTeng S2500.

Phytium je takođe planirao prelazak na 7 nm proizvodni proces za serverski CPU naredne generacije Feiteng Tengyun S5000, ali ju je u toj nameri sprečila SAD kada je uvela zabranu izvoza čipova i opreme za njihovu proizvodnju.

Ipak, kako su analitičari i sugerisali, vidimo da Kina ulaže velika sredstva kako bi prevazišla sankcije i ograničenja, o čemu svedoče ovogodišnji uspesi kompanija Huawei i SMIC. Njihov napredak, zajedno sa kompanijom Longsoon uprkos sankcijama očito podiže kineski razvoj čipova na novu lestvicu.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi