Murov zakon je živ i zdrav - Intel CEO odgovara na Nvidia tvrdnje da su Intel procesori zastareli u AI eri

CEO Intel-a, Pat Gelsinger, izašao je na pozornicu na sajmu Computex u Tajvanu kako bi razgovarao o novim proizvodima za koje očekuje da će pomoći da se zaustavi gubitak tržišnog udela

Murov zakon je živ i zdrav - Intel CEO odgovara na Nvidia tvrdnje da su Intel procesori zastareli u AI eri

Izvršni direktor kompanije Intel, Pat Gelsinger, izašao je na pozornicu na sajmu Computex u Tajvanu kako bi razgovarao o novim proizvodima za koje očekuje da će pomoći da se zaustavi gubitak tržišnog udela u korist konkurenata, uključujući lidera u veštačkoj inteligenciji (AI), Nvidia.

Intel je predstavio svoje nove Xeon 6 procesore za data centre sa efikasnijim jezgrima, što će omogućiti operaterima da smanje prostor potreban za određeni zadatak na trećinu prostora potrebnog za hardver prethodne generacije.

Poput konkurenata, od Advanced Micro Devices do Qualcomm, Intel je hvalio merenja performansi koja su pokazala da je njegov novi silicijum značajno bolji od postojećih opcija. Izvršni direktori AMD-a i Qualcomma su u ranijim uvodnim govorima na Computex-u koristili Intelove procesore za laptopove i desktop računare kako bi pokazali koliko su ispred u određenim aspektima tehnologije.

Gelsinger je direktno odgovorio na tvrdnju izvršnog direktora Nvidije, Jensena Huanga, da tradicionalni procesori poput Intelovih gube dah u eri veštačke inteligencije.

“Suprotno onome što bi Jensen želeo da verujete, Murov zakon je živ i zdrav,” rekao je, naglašavajući da će Intel imati važnu ulogu u širenju AI kao vodeći dobavljač čipova za lične računare.

Intel se čvrsto drži Murovog zakona

“Mislim da je to kao internet pre 25 godina, toliko je veliko,” rekao je Gelsinger. “Vidimo ovo kao gorivo koje pokreće industriju poluprovodnika ka postizanju vrednosti od 1 triliona dolara do kraja decenije.”

Intelovi Gaudi sistemi, koji kombinuju njegove čipove u komplete sa više procesora prilagođenih za generativni AI trening, biće ponuđeni od strane partnera kao što su Dell Technologies i Inventec, rekao je Gelsinger.

Jedan komplet sa osam Intel Gaudi 2 akceleratora prodavaće se po ceni od 65.000 američkih dolara. Snažniji komplet sa osam Intel Gaudi 3 akceleratora biće na tržištu po ceni od 125.000 američkih dolara, pri čemu kompanija procenjuje da su obe ponude pristupačnije od konkurentskih, piše SCMP.

Svaki od tih Gaudi 3 klastera sastoji se od 8.192 akceleratora, a Intel procenjuje da nudi do 40 posto brže vreme za treniranje AI modela u poređenju sa ekvivalentnim klasterom Nvidia H100 GPU-a.

Intel je takođe rekao da će Gaudi 3 biti čak dva puta brži od Nvidia H100 u izvršavanju AI inferencijskih zadataka, merene na popularnim modelima kao što su oni koje prave Meta Platforms i Mistral. Te prednosti možda neće biti dovoljne da se Nvidia skine s trona lidera u AI obradi podataka u centrima.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

“Performanse svakog pojedinačnog akceleratora više nisu najvažnija stvar,” rekao je Leonard Li, analitičar u neXt Curve. Najveća prednost Nvidije je u postojanju kohezivnog i integrisanog ekosistema i vlasničke tehnologije kao što je NVLink, koja osigurava da njihovi računalni klasteri rade kao jedan.

“Moć je u sposobnosti stvaranja masivnog logičkog akceleratora ogromne veličine.”

Intel iz Santa Klare je predvodio industriju računara decenijama, ali njegovi prihodi su opali u poslednje dve godine jer je zaostajao za konkurentima. Gelsinger, koji je vraćen u kompaniju pre tri godine kako bi preokrenuo njene sudbine, mnogo je trošio na revitalizaciju ponude i izgradnju mreže fabrika za koju je rekao da će povratiti lidersku poziciju u dizajnu i proizvodnji čipova.

Iako je Intelova prodaja prestala da opada, analitičari ne projektuju brzi oporavak i kompanija je na putu da završi 2024. sa 20 milijardi američkih dolara manje prihoda nego što je imala 2021. godine. U međuvremenu, Nvidijina prodaja će se udvostručiti, a AMD će rasti više od 10 posto, prema procenama, jer te kompanije bolje iskorišćavaju talas potrošnje na AI računalni hardver. “Ovo je najvažnije vreme naših zajedničkih karijera,” rekao je Gelsinger, ponavljajući važnost za Intel rada sa partnerima. “Mi smo stvoreni za ovaj trenutak.”

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi