Qualcomm tvrdi da je testirao 1200 igara za  Windows x86, ali ne otkriva koliko dobro rade

Moraćemo da sačekamo dok ne dobijemo Qualcomm Snapdragon X Elite laptop da bismo saznali odgovor na ovo pitanje

Qualcomm tvrdi da je testirao 1200 igara za  Windows x86, ali ne otkriva koliko dobro rade

Qualcomm je ponovo hvalio svoj novi Snapdragon X Elite čip, ovog puta na Computex 2024 sajmu. Kada je reč o tehničkim detaljima, malo novih informacija je izašlo iz Qualcomm uvodnog govora na Computexu, ali kompanija je još jednom dala optimistične izjave o gejming mogućnostima X Elite čipa kada pokreće Windows OS.

Predsednik i izvršni direktor Qualcomm-a Cristiano Amon je izašao na binu tvrdeći da je kompanija testirala i optimizovala  čak 1200 Windows igara na Snapdragon X Elite čipu, uključujući mnoge AAA igre. “Radili smo sa kompanijama: Activision, Blizzard Entertainment, Remedy, Ubisoft, EA, Larian Studios i mnogim drugim…i, naravno, Xbox Studios,” rekao je.

Amon je takođe kratko opisao kako bi AI i NPU (neural processing unit) X Elite procesora mogli da utiču na gejming. Pozvao je publiku da razmisli o potencijalu NPU koprocesora da pokreće velike jezičke modele lokalno na uređaju i kako to može da utiče na NPC-ove (non-player characters) i iskustvo igranja.

Qualcomm tvrdi da igre rade, ali ne i kakve performanse isporučuju

Suštinski, sugerisao je mogućnost mnogo realističnijih interakcija i razgovora sa NPC-ovima zahvaljujući velikim jezičkim modelima. “Nalazimo se na početku revolucije igranja za AI,” zaključio je.

Šta Amon nije uradio, jeste da iznese bilo kakve specifičnosti. Nije bilo nekog impresivnog demoa popularne AAA igre koja radi na X Elite čipu. Nije bilo ni razgovora o tome da li će X Elite uglavnom morati da emulira x86 igre ili da li Qualcomm radi sa programerima igara da prekompajliraju razne naslove iz postojeće x86 baze koda na Arm instrukcijski set koji X Elite koristi.

Takođe, nije imao nikakve podatke, nijedan jedini grafikon performansi koji bi prikazao FPS vrednosti, niti direktna poređenja Adreno GPU-a X Elite čipa sa bilo kojim konkurentskim integrisanim grafičkim jezgrom u trenutnoj generaciji x86 čipova kompanija Intela ili AMD.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Kada je Qualcomm prvi put predstavio svoj novi čip u martu, prikazao je Baldur’s Gate 3 kako se izvršava na X Elite procesoru zahvaljujući onome što sada pretpostavljamo da je novi “Prism” prevodilac koda u Windows sistemu za Arm procesore.

Postigao je oko 30 fps-a u 1080p rezoluciji, što je zaista impresivno i implicira da čip i celo emulaciono okruženje Windows on Arm platforme imaju mnogo potencijala. Ali u isto vreme, to je samo jedna igra.

Svakako je pomalo zabrinjavajuće što je Qualcomm imao tako malo konkretnih informacija da kaže ili pokaže na Computexu, 1200 testiranih i optimizovanih igara zvuči odlično, ali šta to zapravo znači?

Uskoro ćemo saznati, jer su prvi Snapdragon X Elite laptopovi samo nekoliko nedelja udaljeni od naših test stolova. Ali jedno je sigurno. Najteži test za novi čip i za celu ideju pokretanja starog x86 koda u emulacionom okruženju na Arm čipu u Windows OS-u će biti igranje. Jedva čekamo da ga vidimo na delu, prenosi PCGamer.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi