Neko će profitirati od najnovijeg sukoba na relaciji Arm - Qualcomm, a to je svakako tajvanski MediaTek

S obzirom na spor između Qualcomm-a i Arm-a oko licenciranja, MediaTek se pozicionirao kao gotovo izvesni potencijalni dobitnik, uz mogućnost rasta u segmentu vrhunskih čipova za mobilne telefone

Neko će profitirati od najnovijeg sukoba na relaciji Arm - Qualcomm, a to je svakako tajvanski MediaTek

Nakon nedavnog lansiranja Snapdragon 8 Elite čipseta, Qualcomm se suočio sa ozbiljnom optužbom i zahtevom Arm Holdings-a za raskid njihovog licencnog sporazuma u vezi korišćenja Arm arhitekture prilikom dizajna najmoćnijih Snapdragon procesora. Prema izveštajima MoneyDJ-a i Commercial Times-a, tajvanski dizajner IC-a za pametne telefone MediaTek mogao bi izvući potencijalno najveću korist iz ovog spora.

Prema izveštajima koji prenose mediji, Arm je Qualcomm-u izdao 60-dnevno obaveštenje o isteku prava važenja licence, koji je prethodno omogućavao Qualcomm-u da razvija sopstvene čipove zasnovane na Arm standardima.

Pozivajući se na izvore upoznate sa industrijom, izveštaj MoneyDJ-a napominje da ovaj potez nagoveštava zategnut odnos između glavnog dobavljača intelektualne svojine u vidu procesorske arhitekture i vodeće firme na polju mobilnih čipova. Ukoliko dođe do raskida sporazuma i gubitka licence, to bi bilo štetno za obe strane. Stoga Arm-ov potez deluje kao „pokušaj da se postigne mir kroz konflikt,“ primećuje ovaj izvor.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Prema izvorima koje citira Commercial Times, verovatno je da će dve strane na kraju postići kompromisni dogovor, jer bi krajnji cilj Arm-a mogao biti zahvatanje dela profita od Snapdragon serije čipova. Iako je AI PC ekosistem baziran na Arm arhitekturi još u začetku, kompanija može ostvariti veće prihode od licenci, samo ako Qualcomm aktivno promoviše svoje WoA (Windows on Arm) proizvode.

Prema Commercial Times-u, MediaTek će verovatno profitirati jer poznati i najveći brendovi prednost daju dobavljačima čipova bez pravnih sporova i one koji nude konkurentnije cene, što svakako jeste MediaTek, a koji usput uživa i sve veću podršku Arm-a.

Očekivano lansiranje MediaTek-ovog rešenja za Windows on Arm (WoA) dodatno će ojačati saradnju između Arm-a i tajvanskih proizvođača, navodi izveštaj. Prethodni izveštaj Wccftech-a beleži da je MediaTek udružio snage sa NVIDIA-om za razvoj prilagođenog čipa koji će se suprotstaviti Qualcomm-ovoj Snapdragon X Elite seriji, a koji će biti proizveden korišćenjem TSMC-ovog 3nm procesa zasnovanog na ARM arhitekturi, analizira TrendForce.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi