Nemački startap HBP razvio svoje solid state baterije, već spremne za proizvodnju

Kompanija High Performance Battery, odnosno nemački startap HBP razvio je svoje solid state baterije, a tvrdi da je već i spreman za proizvodnju istih

Nemački startap HBP razvio svoje solid state baterije, već spremne za proizvodnju

High Performance Battery, skraćeno HPB je nemački startap koji je razvio svoje solid state baterije na čelu sa profesorom Ginterom Hambicerom, a već je i spreman za proizvodnju istih. HPB tvrdi da je napravio proboj u industriji baterija koji otvara novo poglavlje i doprinosi energetskoj tranziciji i zaštiti svetske klime.

U poređenju sa aktuelnim litijum-jonskim baterijama, solid-state odnosno baterija sa tehnologijom čvrstog stanja koju je razvila ova firma navodno pokazuje bolju dugovečnost, bezbednost i održivost. Litijum-jonske baterije obično treba da se zamene nakon otprilike 1.250 ciklusa punjenja, dok solid state baterija postiže oko 12.500 ciklusa punjenja sa sličnim opterećenjem.

HPB tvrdi da je njegova baterija čvrstog stanja prva na svetu sa “izvanrednim svojstvima” koja je spremna za proizvodnju, te da time pravi veliki korak napred u industriji.

Čvrsti elektrolit koji se koristi u HPB bateriji nije zapaljiv, što ga načelno čini znatno bezbednijim od tečnih elektrolita u konvencionalnim litijum-jonskim baterijama. U pogledu održivosti, baterija ove firme ima ekološki balans koji je 50 posto bolji od komercijalnih baterija sa tečnim elektrolitima, što je čini ključnom komponentom u revoluciji energije i mobilnosti, tvrdi firma.

Jedna od njenih prednosti je i poboljšana provodljivost u odnosu na litijum-jonske baterije. Naime, čvrsti elektrolit koji se u nalazi u ovakvom tipu baterija poseduje veću provodljivost čak i na ekstremno niskim temperaturama u poređenju sa tečnim elektrolitima na njihovoj optimalnoj radnoj temperaturi. To je stavka koja bi trebalo da obezbedi dovoljno snage baterije u svim uslovima.

Ovakav tip baterija može se koristiti u različitim industrijama. U automobilskom sektoru, ova tehnologija može da služi razvoju sigurnih i visoko provodljivih punjivih baterija za električna vozila, a njen produženi životni vek smanjuje potrošnju sirovina.

HPB firma sa sedištem u Bonu za cilj ima da svoju tehnologiju brzo iznese na tržište kroz model licenciranja, angažujući se sa potencijalnim korisnicima licenci širom sveta. Švajcarska u dogovoru sa firmom planira veliku fabriku ove vrste baterija koja bi pokrila njeno tržište.

Izvor: HPB

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi