Netflix već gubi gomilu pretplatnika zbog naplaćivanja deljenja lozinki

Netflix nastavlja sa suzbijanjem deljenja lozinki, a istraživanja pokazuju da je veliki broj korisnika počeo da otkazuje svoje pretplate

Netflix već gubi gomilu pretplatnika zbog naplaćivanja deljenja lozinki

Netflix ne odustaje od svojih planova da suzbije staru praksu deljenja lozinki. Gigant je najavio da će početi da naplaćuje deljenje naloga u Americi u tekućem kvartalu, ali predloženi planovi su naišli na žestoku reakciju pretplatnika. Mnogi kažu da će otkazati pretplate ako nova pravila budu stupila na snagu.

Međutim, ova politika je već uvedena u nekoliko zemalja. U Španiji je “taksa” za deljenje naloga počela još u februaru, i korisnici su tamo masovno počeli da otkazuju svoje pretplate, pisao je Bloomberg.

Pozivajući se na Kantar istraživanje, Bloomberg je izvestio da je Netflix izgubio više od milion korisnika u Španiji tokom prva tri meseca 2023. Otkazivanje pretplate u prvom kvartalu utrostručilo se u poređenju sa istim kvartalom prošle godine.

Reakcija nije sasvim neočekivana. U razgovoru sa investitorima početkom godine, ko-izvršni direktor kompanije Netflix Greg Piters je rekao da kompanija očekuje “malu reakciju i otkazivanja”. Pre deset dana, striming gigant je rekao da očekuju da će pad biti privremen pre nego što svi korisnici koji su koristili tuđe naloge naprave svoje.

Kako funkcioniše naplata

Netflix kaže da može da otkrije kada se lozinke dele van domaćinstava, a domaćinstvo definiše kao mesto gde živi vlasnik naloga. Tehnički, nalozi se mogu deliti i dalje, ali ako korisnici žive u istom domaćinstvu. Tako da, ako ste na drugoj lokaciji od ostalih ljudi koji koriste vaš nalog, moraćete uskoro da platite više.

Kompanija je ranije rekla da koristi kombinaciju IP adresa i ID uređaja kako bi utvrdila da li se nalog koristi na “tačnoj” lokaciji. Ako korisnici žele da podele svoj nalog sa nekim izvan svog domaćinstva, mogu da kupe “dodatnog člana” i dodaju ga na nalog. Ovo je trenutno dostupno u nekoliko država, ali očekuje se da će uskoro biti na globalnom nivou.

Plaćeno deljenje je prvobitno testirano u Kostariki, Čileu i Peruu, gde košta dodatnih oko 2 do 3 dolara mesečno za svakog dodatnog člana. Ovo je kasnije prošireno na Novi Zeland, Kanadu, Španiju i Portugal, ali se cene razlikuju od zemlje do zemlje. Na Novom Zelandu je recimo oko 5 dolara, u Kanadi 6 dolara, u Španiji 6 evra, a u Portugalu 4 evra.

Što se tiče planova za Evropu, pa i Srbiju, još uvek ne znamo tačan datum kada će doći do promene, ali možete biti sigurni da hoće.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (16)
  1. Aleksandar_038

    Netflix je mrtav u roku od 3 - 5 godina, maksimum.
    Oni su bili prvi, i stoga su zagrabili veliki deo tržišta. U međuvremenu, streaming je postao kao dobar dan, a Netflix nema šanse da preživi pored teškaša...
    Firme poput netfliksa mogu da naprave jednu ili dve greške u poslovanju, maks. A oko su drugi žuti odavno već prošli, ovo sa deljenjem naloga je pucanj sačmarom u sopstvene noge.

  2. Olujche

    Netflix će umreti kad Srbija uđe u EU.

  3. Ma gde će da umre, jedini na kome uvek nešto ima da se gleda, za razliku od svih ostalih.

  4. Zavisi ko šta voli. Ja npr na Netflix-u ništa nisam gledao mesecima. Delim nalog, naravno. Kad ukinu deljenje, pre ću da otkažem nego da nastavim.
    Videćemo šta će i kako će.
    Inače, negde sam čitao njihovu izjavu da u početku zaista imaju pad a onda povećanje broja korisnika.

  5. MareBGD

    10% skocila vrednost akcija. :)

  6. kartingdriver

    Sadrzaja sve vise, a kvalitet u proseku sve grdji i grdji. Pregledam 15-20 trejlera dok ne odaberem nesto sa torrent-a...

  7. fingon82

    Ne volem netflix, ali je to bio logican i dugo ocekivan potez. Izgubice dosta pretplatnika, ali ce onima koje imaju naplacivati u proseku vise zbog tog share-a. A sta ce svi ti revoltirani sto otkazu pretplatu, sta ce da gledaju? Za par meseci samo trecina da se vrati na netflix, opet im se isplati i to debelo

  8. NShappy

    Citiraću ovde jedan svoj post iz druge slične teme:

    ...ja sam jako jako razočaran streaming servisima za video, kao idejom uopšte, bar ovim sadašnjim.
    Kada se to pojavilo, kada sam probao prvi Netflix, oduševio sam se, bio ubeđen da je to budućnost, kada ono cvrc, oduševljenje je splasnulo u rekordnom roku.

    Za razliku od streaming servisa za muziku, gde uglavom ima (gotovo) sve što vam može trebati (plaćam Tidal i Spotify), video streaming se podelio na gomile "svako za sebe" produkcije i publikovanja. Koji će mi đavo video servis gde nema SVE što bih želeo pogledati. Ili bar 2/3.

    Treba mi "videoteka" gde mogu da pogledam sve delove Star Wars i Startrack, nove filmove onda kada ih puste VAN bioskopa bez obzira čija je produkcija, ali i klasike tipa Trainspotting, Kum, Bekstvo iz Šošenka, Prohujalo sa vihorom, sve od Vudi Alena, pa i Frends-e, Bing Bang Theory, Čarli Čaplina, zašto da ne i ove remasterovane exYu filmove, Korejske, Španske, Francuske, Japanske...
    Takav "video klub" bih plaćao i mnogo više nego što traže sadašnji, delimični. I takav video klub bi za mene bio kraj torentovanja.

    Pa mjkumubžju, i ranije u vreme legalnih video klubova na zapadu, ono, video kasete i DVD-jevi, video klub koji bi imao samo ponudu Worner Brothers ili Universala ne bi dugo opstao. Jel?
    I kada film jednom legalno uđe u video klub, ne povlače ga posle 5-6 meseci (k'o što radi HBO).

    Dok se ne pojavi neki overall stream video klub, ovo rasparčkanost meni ne treba. Razumem da su autorska prava problem, ali ovako kako rade, nemam drugi izbor nego da se i dalje oslanjam na torente.

    Razumem da ih zapravo muči i prodaja prava televizijama, koje neće biti ako isto ponude preko stream-a, ali ne može ni ovako doveka, dolaze nove vremena. Klasična televizija "mi vama emitujemo šta i kada hoćemo/imamo", ide u istoriju. Treba da sednu i naprave nove ugovore/pravilnike/dogovore ili šta već treba, oko načina distribucije po regionima ili šta ih već muči, i da se za korisnike bore cenom i kvalitetom usluge, a ne delićima sadržaja.

    Naravno, kvalitean titl ili sinhornizacija za dečije sadržaje se podrazumeva.

    Da, namučiće se stream servisi da zadrže korisnike kontinualno duži niz godina...

  9. mitar1982

    Има гомила нас што то ретко гледа, а плаћа између осталог јер дели са другима. Ја не памтим кад сам нешто пустио на Нетфликсу, Хбо и Скај плаћам опет због дељења и јер су јефтини са 50% попуста. Већ сам због високе цене отказао локални Виаплеј, а Нетфликс следећи лети ако уведу рестрикције за дељење, свакако је прескуп, на страну иритантни новокомпоновани садржај.

  10. fingon82

    Ako deliš sa trojicom, a samo se jedan vrati posle par meseci,njima bolje nego do sad.

  11. mitar1982

    Делим са сестром и шураком, не верујем да би неко од њих то плаћао самостално. А имају довољно ствари и на претходно поменутим Хбо, Скај и Прајму.

  12. Sadrzaja sve vise, a kvalitet u proseku sve grdji i grdji. Pregledam 15-20 trejlera dok ne odaberem nesto sa torrent-a...

    Mi kao tržište a ni kao korisnici nismo relevantni. Čak ni u slučaju da i kod nas (što nije isključeno) sankcionišu torent saobraćaj. Platežno smo ispod svakog minimuma a pride piraterija široko dostupna.

  13. fingon82

    Mi kao tržište a ni kao korisnici nismo relevantni. Čak ni u slučaju da i kod nas (što nije isključeno) sankcionišu torent saobraćaj. Platežno smo ispod svakog minimuma a pride piraterija široko dostupna.

    Ne znam dal si u toku, ali spadamo u najbogatijih 15 - 20% planete. Ima mesta gde se umire od gladi i dan danas, i to ne malo istih.

    Što se mene tiče, i da zatvore netflix ne bih ni primetio, ali ko voli da gleda tv, serije i slično,teško da ima bolji izbor. Ne može HBO i skaj to da zameni

  14. Ti što umiru od gladi nemaju ni internet i nisu ni u dugoročnim biznis planovima takvih firmi.
    Mi smo daleko najsiromašniji u razvijenom delu sveta kome su takvi servisi namenjeni.

  15. fingon82

    Ko nema,koliko, 8e mesečno, i ne treba da gleda serije, treba da radi nešto.

  16. MasterChief2

    Citiraću ovde jedan svoj post iz druge slične teme:

    Da, namučiće se stream servisi da zadrže korisnike kontinualno duži niz godina...

    Upravo ovo. A do tada ziveo Kodi sa Real Debrid i EasyNews addonima. I da se razumemo, ako je neki film/serija kvalitetna uzecu BluRay izdanje da ih podrzim kao sto to i cinim sa kvalitenim video igrama.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi