Nvidia impresionira svet i beleži rekordni rast prihoda od 265 posto u poslednjem finansijskom izveštaju

Nadmašivši očekivanja profita i prodaje, globalni lider u oblasti AI čipova Nvidia impresionira svet novim finansijskim uspehom i rastom prihoda od 265 posto

Nvidia impresionira svet i beleži rekordni rast prihoda od 265 posto u poslednjem finansijskom izveštaju

Profit i prodaja sa još jednim neverovatnim rastom prihoda, ovog puta od 265 posto, koji je ostvarila kompanija Nvidia premašuju sva očekivanja i predstavljaju istorijski maksimum. Štaviše, Nvidia impresionira svet i sopstvenim predviđanjima za tekući kvartal za koji kaže da će u prodaji premašiti očekivanja analitičara.

Prihod od 22,1 milijardu dolara u četvrtom kvartalu ove kompanije premašio je očekivani koji je bio procenjen na svakako ne malu sumu, 20,62 milijarde. Prema podacima LSEG berze u Londonu, prilagođena zarada po akciji za četvrti kvartal iznosi 5,16 dolara u poređenju sa očekivanim od 4,64 dolara po akciji.

Kompanija se ne zaustavlja pa tako predviđa i prodaju od 24 milijarde dolara za tekući kvartal. Analitičari LSEG prognoziraju zaradu po akciji od 5 dolara i prodaju od 22,17 milijardi dolara.

No, neto dobit za završeni kvartal iznosi 12,29 milijardi USD, ili 4,93 USD po akciji. To predstavlja neverovatan rast od 769 posto u odnosu na isti period prošle godine, kada je dobit iznosila 1,41 milijardu USD, ili 0,57 dolara po akciji, vidi se na sajtu kompanije.

Svoj kvartalni rast prihoda od 265 posto u odnosu isti period prethodne godine, Nvidia je pripisala snažnoj prodaji serverskih čipova veštačke inteligencije, posebno svojih „Hopper” čipova, kao što je H100. Prema izveštajima koje je citirao Liberty Times Net, izvršni direktor komapanije Nvidia Jensen Huang se tokom konferencije sa analitičarima industrije pozabavio zabrinutošću investitora u vezi sposobnosti kompanije da održi ovaj nivo rasta ili prodaje tokom cele godine.

Huang je dalje rekao da su uslovi u osnovi odlični za nastavak rasta u 2025. godini i kasnijem periodu. Dalje je naveo jake osnovne uslove vođene generativnom veštačkom inteligencijom i širim industrijskim trendom koji se pomera ka Nvidia akceleratorima. Shodno svemu, on očekuje i dalje visoku potražnju za grafičkim procesorima ove kompanije.

Kako je ranije preneo Economic Daily News, u razgovoru o glavnim trendovima u oblasti AI, Huang je istakao da će veštačka inteligencija raditi u svim pametnim telefonima, računarima, robotima, automobilima, kao i u „cloud” centrima podataka. Naglasio je još da je Nvidia pionir u ubrzavanju računarske tehnologije i AI računarstva, a u narednoj deceniji predviđa preoblikovanje u svim segmentima računarstva sa uticajem na svaku industriju, podseća TrendForce.

Analitičari citirani u izveštaju Liberty Times Net-a predviđaju da će proširenje kapaciteta glavnog dobavljača čipova TSMC u prvoj polovini godine pomoći kompaniji Nvidia da prevaziđe „uska grla” u snabdevanju i obezbedi više čipova kupcima.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi