Nvidia je odnela titulu najvećeg svetskog dizajnera čipova u 2023. godini

Zahvaljujući popularnosti veštačke inteligencija, Nvidia je prošle godine bila najveći svetski dizajner čipova, ukoliko posmatramo stanje u prihodima

Nvidia je odnela titulu najvećeg svetskog dizajnera čipova u 2023. godini

Potražnja za Nvidia H100 AI čipovima koja je bila bez presedana tokom prošle godine, udvostručila je prihod kompaniji koja ga je dizajnirala i tako je ona ponela titulu najvećeg svetskog dizajnera čipova u 2023. godini gledajući prihode. Nvidia je ostvarila značajno bolje rezultate od preostalih devet kompanija u top 10 i bila je među samo četiri kompanije koje su zabeležile rast prihoda tokom prošle godine, pokazuje najnoviji izveštaj analitičke kompanije TrendForce.

Prihod top 10 dizajnera čipova bez fabrika povećao se na oko 167,6 milijardi dolara, što je povećanje od 12 posto u odnosu na godinu ranije, uglavnom zahvaljujući ogromnim doprinosima upravo kompanije Nvidia, koja je zabeležila zapanjujući rast od 105 posto i zaradila 55,268 milijardi dolara. Nvidia je tako navodno osvojila preko 80 posto tržišta akceleratora za veštačku inteligenciju.

TrendForce veruje da će dominacija „zelene“ kompanije biti još jača u 2024, jer Nvidia ima nameru da lansira svoj H200 GPU baziran na Hopper arhitekturi i B100, B200 i GB200 modele za Blackwell seriju čipova.

Broadcom je takođe zabeležio pozitivan rast: njegov prihod u 2023. godini dostigao je 28,445 milijardi dolara, što je povećanje od 7 posto. Ovo je delimično takođe podstaknuto sektorom veštačke inteligencije, koji sada čini gotovo 15 procenata njegovih poluprovodničkih rešenja.

Sa druge strane, AMD je imao blagi pad, sa prihodom koji je pao za 4 procenta na 22,68 milijardi dolara, uglavnom zbog smanjene potražnje u PC sektoru. Međutim, rast u AMD poslovima sa centrima podataka pružio je izvestan balans, podstaknut akvizicijom kompanije Xilinx.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

S druge strane, Qualcomm i MediaTek – dva glavna programera procesora za pametne telefone, doživeli su pad zbog usporavanja na tržištu pametnih telefona. Prihod američke kompanije Qualcomm pao je za 16 odsto na 30,913 milijardi dolara, koji je pogođen lošim performansama u sektorima ručnih uređaja i IoT-a usled niskog obima isporuka u Kini. Slično tome, tajvanski MediaTek je doživeo smanjenje prihoda za 25 posto na 13,888 milijardi dolara, trpeći gubitke u segmentima pametnih telefona, elektronskih kola za upravljanje napajanjem i „smart edge“ odeljenjima.

U pogledu budućnosti, industrija dizajna elektronskih kola je spremna za dalje širenje u 2024. godini, pokrenuta potražnjom za AI procesorima. Širenje veštačke inteligencije proširiće se i na lične računarske uređaje, kao što su PC računari i pametni telefoni, piše u izveštaju. Ova promena bi trebalo da podstakne dalji rast prihoda u sektoru.

Značajno je napomenuti da se rangiranje među top 10 kompanija doneklo promenilo. MPS se našao na listi sa povećanjem prihoda od 4 posto, dostižući 1,821 milijardu dolara, zahvaljujući snažnom učinku u automobilskom sektoru i poslovnim sektorima podataka. Nasuprot tome, Realtek je doživeo pad prihoda od 19 posto na 3,053 milijarde dolara, što je dovelo do pada njegove pozicije zbog slabih prodaja PC računara i zaustavljenih projekata u Kini. Međutim, izgledi za oporavak su na pomolu za Realtek sa pojavom Wi-Fi 7 i očekivanim obnavljanjem telekomunikacionih tendera koji bi trebalo da poguraju prodaju ove kompanije.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi