Nvidia kaže da su kriptovalute beskorisne

Proizvođač grafičkih karti kaže da je su četbotovi i veštačka inteligencija važniji nego kriptovalute, posebno kada se uzme u obzir potrebna snaga za njihov rad

Nvidia kaže da su kriptovalute beskorisne

Nvidia kaže da kriptovalute “ne dodaju ništa korisno društvu”, uprkos tome što je kripto zajednica oberučke prihvatila njihov moćan hardver za svoje potrebe rudarenja.

Majkl Kejgan, glavni tehnološki direktor ove kompanije rekao je da su druge upotrebe procesorske snage, na primer za ChatGPT, vrednije od rudarenja kriptovaluta.

Nvidia zapravo nikada nije prihvatila kripto zajednicu. Pre dve godine, kada su kriptovalute bile u punom zamahu i kada je zbog toga bilo praktično nemoguće doći do grafičke kartice, kompanija je izbacila softver koji je ograničavao performanse njihovih kartica za rudarenje Ethereum kriptovalute. Zvanična priča je bila da su to uradili jer su želeli da kartice odu u ruke njihovim omiljenim kupcima – gejmerima i istraživačima veštačke inteligencije, ali je malo ko poverovao u ove altriustičke metode kompanije koja je poznata po tome da je veštački kreirala manjak robe na tržištu, samo da bi nastavila da podiže cenu i povećava svoju zaradu.

Sa druge strane, prva verzija ChatGPT-a je obučena na super-kompjuteru sastavljenom od oko 10.000 Nvidia grafičkih karti.

“Za sve kripto stvari, ključne su bile paralelne obrade podataka, a Nvidia je najbolja u tome, tako da su ljudi ove grafike koristili u te svrhe. Kupovali su ih mnogo, a onda je sve to na kraju propalo, jer (kriptovalute) ne donose ništa korisno za društvo. Sa druge strane veštačka inteligencija donosi”, rekao je Kejgan za Gardijan.

“Sa ChatGPT-om, svako sada može da kreira sopstvenu mašinu, sopstveni program: samo mu kažete šta da radi, i on će to učiniti. A ako ne funkcioniše onako kako želite, kažete mu – želim nešto drugačije.”

Prvobitno najpoznatiji po proizvodnji moćnih grafičkih karti za PC gejmere, Nvidia proizvodi su pronašli svoje mestu u srcu buma veštačke inteligencije.

Treniranje novog sistema veštačke inteligencije, koje zahteva ogromne investicije, pre svega u procesorsku snagu, ispostavilo se mnogo brže na jednostavnim, ali moćnim grafikama.

Pre dve nedelje, Microsoft je rekao da je kupio desetine hiljada Nvidia A100 GPU, kako bi obezbedio dovoljno snage za OpenAI poslove.

Stavovi koji se menjaju prema potrebi

Interesantno je kako se predstavnici kompanije Nvidia, čija vrednost je značajno porasla tokom pomame za kriptovalutama sada ograđuju od rudara, posebno jer su njihove grafike sada veoma korisne za novi trend – veštačku inteligenciju.

Setite se, to je ista ona koja je pre malo manje od godinu dana kažnjena sa 5,5 miliona dolara, jer je lagala svoje investitore kada je objašnjavala planove na naredni period. Te projekcije su se ozbiljno oslanjale na rudare i kriptovalute kao deo poslovanja, ali kako se radi o vrlo nestabilnom tržištu, Nvidia je odlučila da to prećuti svojim investitorima.

Sada visoki predstavnik te iste kompanije pere ruke od kriptovaluta, pre svega zato što su njihove grafičke karte odlične za AI poslove.

Dakle, ista ona kompanija koja je planirala da vam prodaje RTX 4070 pod oznakom RTX 4080. Ista ona kompanija sa kojom je EVGA prekinula saradnju zbog loše poslovne prakse i koja je planirala da prodaje novu grafiku sa čipom starim tri godine

Ako nas je nešto istorija naučila, to je da sve što izgovore predstavnici kompanije Nvidia treba uzeti sa dozom rezerve.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi