OpenAI u pregovorima sa Broadcomom oko pravljenja AI čipa kako bi izbegao zavisnost od Nvidia rešenja

OpenAI i Broadcom istražuju mogućnosti razvoja konkurentskog AI čipa kako bi smanjili zavisnost od Nvidia-e

OpenAI u pregovorima sa Broadcomom oko pravljenja AI čipa kako bi izbegao zavisnost od Nvidia rešenja

Nema sumnje da je Nvidia kompanija koja je najviše profitirala od nedavnog AI buma i revolucije, jer je nedavno postala treća najvrednija kompanija na svetu, ispred Alphabet-a i Amazon-a, a jedno vreme u junu je čak zauzela i prvo mesto, nadmašivši Microsoft i Apple.

Svi veliki tehnološki igrači žele da budu uključeni u AI, ali malo njih želi da bude zavisno od Nvidia-e, pa iz tog razloga mnogi traže alternative gde je to moguće. Microsoft i OpenAI navodno planiraju projekat data centra koji bi uključivao potencijalno AMD-pokretani AI superkompjuter nazvan “Stargate.”

Prema informacijama koje prenosi The Information, OpenAI je vodio razgovore sa još nekoliko dizajnera čipova, uključujući Broadcom, o razvoju novog AI čipa koji bi konkurisao Nvidia-i.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Broadcom je najpoznatiji po dizajniranju, razvoju i isporuci širokog spektra poluprovodničkih i softverskih rešenja za IT infrastrukturu, sa proizvodima koji se koriste u umrežavanju data centara, kućnim mrežama, širokopojasnom pristupu, telekomunikacionoj opremi, pametnim telefonima i baznim stanicama.

Trenutno je rangiran kao 13. najvrednija kompanija na svetu, što ga stavlja iznad poznatijih tehnoloških giganata poput Samsung-a, AMD-a, Intel-a, Arm-a, IBM-a i Qualcomm-a.

Da li su razgovori OpenAI-a sa Broadcom-om i drugim potencijalnim partnerima povezani sa projektom Stargate trenutno nije poznato, ali The Information sugeriše da, bez obzira na krajnji rezultat, verovatno neće rivalizirati sa onim što Nvidia trenutno proizvodi, s obzirom na godine istraživanja i razvoja – i novca – koje bi to zahtevalo.

Međutim, OpenAI je navodno zaposlio bivše članove Google-a koji imaju iskustvo u razvoju Tensor procesora š to pokazuje koliko je firma ozbiljna u nameri da ima sopstveni hardver, prenosi The Information.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi