Oppo Find X7 je prva serija telefona u industriji koja dobija 5.5G podršku

5.5G, 5G-Advanced ili 5GA su nazivi za istu stvar, a to je poboljšani standard umrežavanja koji prvi u mobilnoj industriji dobija Oppo Find X7 serija telefona

Oppo Find X7 je prva serija telefona u industriji koja dobija 5.5G podršku

Komercijalni start 5G-Advanced standarda, poznatog još i kao 5.5G ili 5GA danas je zvanično najavila kineska telekomunikaciona kompanija Chine Moible, a prvi telefoni koje će ga podržavati su izgleda bliži nego što mislite. Glavni proizvodni direktor kompanije Oppo Pit Lau objavio je tizer koji prikazuje Oppo Find X7 Ultra sa oznakom „5GA“ na statusnoj traci telefona.

Osim njegove objave na svom ličnom Twitter (X) profilu, postoji i zvanična objava kompanije na Weibo društvenoj mreži koja najavljuje da će cela Oppo Find X7 serija biti ažurirana na 5.5G konektivnost. To je interesantno, jer telefoni ove serije koriste različite čipove – Ultra model ima Snapdragon 8 Gen 3, dok osnovni model ima Dimensity 9300.

Iako su oba čipa vrhunski mobilni procesori i trenutno najbolji koje možete naći na tržištu, pri čemu je SoC iz osnovnog modela telefona možda čak i bolji nego onaj iz Ultra, svakako je zanimljivo videti da dva različita čipa u dva različita telefona dobijaju podršku za 5.5G mrežu.

U narednih godinu dana, analitičari očekuju da će broj kompatibilnih uređaja sa ovim mrežnim standardom porasti na više od 20. China Mobile planira da proširi novu mrežu na preko 300 gradova do kraja 2024, a prvih sto će uključivati metropole kao što su Peking, Šangaj i Guangdžou.

5G-Advanced mreža će navodno biti 300 posto brža, sa brzinama do 10 Gbps za prezimanje i 1 Gbps za otpremanje podataka. Kineska telekomunikaciona kompanija već ima postavljene demonstracione oblasti širom zemlje, tako da vlasnici Find X7 modela tamo već sada mogu da je isprobaju.

Ako ste mislili da su tri naziva za jednu istu stvar kraj, prevarili ste ste jer su pomenuti, među kojima je i 5G-Advanced marketinški naziv za 3GPP Release 18. To podrazumeva „neterestrijalne“, odnosno nezemaljske mreže, tj. korišćenje satelita kao mrežnih ćelija, što ujeno možemo povezati i sa nedavnim tizer videom da će Oppo Find X7 Ultra imati satelitsku komunikaciju.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi