Privremeni EU zakon daje dodatnih 12 meseci garancije na uređaje nakon popravke

Još jedna regulativa tehnološkog tržišta je na pomolu pošto privremeni EU zakon, odnosno verzija direktive o pravu na popravku kupcima proširuje garanciju

Privremeni EU zakon daje dodatnih 12 meseci garancije na uređaje nakon popravke

Evropski savet i Evropski parlament usaglasili su se o još jednoj regulaciji tehnološkog tržišta pošto su napravili privremeni EU zakon, tačnije verziju direktive o pravu na popravku kojom kupci dobijaju dodatnih 12 meseci garancije na uređaje nakon popravke. Direktiva predstavlja nekoliko ključnih aspekata, osim omogućavanja dodatnih meseci garancija, podrazumeva da će proizvođači uređaja morati da nude rezervne delove po „razumnim“ cenama i biće obavezni da prihvate polovne ili rezervne delove za 3D štampač.

Ovo su u stvari izmene pravila u okviru EU o nefer poslovanju, koja je Evropski parlament prošlog leta izglasao i potom napravio nacrt direktive. Sada je ta verzija usklađena sa zahtevima Evropskog saveta, a neke od promena bi trebalo da utiču i na Srbiju pošto i zemlje koje nisu članice EU, imaju određene obaveze usklađivanja zakonodavstva sa onim u okviru ovog bloka zemalja.

Dok privremeni EU zakon ne pređe u onaj pravi koji je pravosnažan, odnosno stavljanje njegovih odredbi u stvarni zakon, potrajaće neko vreme ali predstavlja korak u pravom smeru, bar kada su u pitanju potrošači. Za proizvođače i kompanije, to možda baš i ne važi.

Evropska unija će novim pravilima naložiti proizvođačima da obave neophodne popravke uređaja u „razumnom“ roku, uz očuvanje prava potrošača da biraju između popravke i zamene za neispravne proizvode koji su još uvek pod garancijom.

Uz to, biće uspostavljen i  standardizovani evropski obrazac za informacije o popravci, koji će biti besplatan, a to je nešto što će veoma pomoći malim servisnim radnjama u komunikaciji sa kupcima. Unija će takođe otvoriti i evropsku onlajn platformu za popravku, na kojoj će detaljno biti prikazane usluge popravke u zemljama članicama EU.

Jedan od sličnih poteza ovog državnog bloka u regulaciji tehnološkog tržišta, koje kako ipak izgleda, nije tako slobodno kako pojedini ekonomisti vole da ističu, bilo je i donošenje novog zakona o izmenjivim baterijama. Prema ovom zakonu, svi telefoni koji se prodaju u EU do 2027. godine, uključujući i iPhone, moraće da imaju baterije koje korisnici mogu lako da zamene, bez alata ili specijalnog znanja.

Još jedan primer slične regulacije je i borba Evropske unije sa kompanijom Apple u vezi sa uvođenjem USB-C punjača na iPhone telefone, u kojoj je EU odnela pobedu pa tako od 15. iPhone generacije imamo novinu na ovim telefonima.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi