Rastući problemi u kineskoj industriji poluprovodnika: Bankroti i nedovršeni projekti

Kineska industrija poluprovodnika suočava se sa rastućim problemima, što izaziva zabrinutost među investitorima i povećava opreznost u sektoru

Rastući problemi u kineskoj industriji poluprovodnika: Bankroti i nedovršeni projekti

Kineska industrija poluprovodnika suočava se sa rastućim problemom nedovršenih projekata i bankrota manjih kompanija, izveštava China Times. Nedavni stečajevi, poput onog Shanghai Wusheng Semiconductor-a, podstakli su zabrinutost zbog sve češćih zatvaranja firmi. Dodatno, na tržištu je zabeleženo povlačenje 23 poluprovodničke kompanije sa njihovih IPO aplikacija od prošle godine, što odražava sve veću opreznost investitora.

Talas nedovršenih projekata u industriji poluprovodnika

Trend nedovršenih projekata u poluprovodnicima započeo je 2020. godine, a više od 10,000 kineskih kompanija povezanih sa čipovima moralo je zatvoriti svoja vrata u periodu 2021-2022. Rekordan broj od 10,900 kompanija povezanih sa poluprovodnicima je deregistrovan u 2023. godini, što je značajan porast u odnosu na 5,746 kompanija koje su zatvorene 2022. godine.

Na primer, Shanghai Wusheng Semiconductor, proizvođač OLED drajvera, mikrokontrolera i CMOS senzora slike, osnovan 2021. godine sa investicijom od oko 2,48 milijardi dolara, nedavno je bankrotirao zbog finansijskih poteškoća.

Bankrot Shanghai Wusheng Semiconductor-a nije izolovan slučaj i povezan je sa ranijim finansijskim problemima Wu Sheng Electronics Technology Group-a i Nanjing Wusheng Semiconductor Technology-a (kasnije preimenovanog u Nanjingxin Charming Extreme Semiconductor Technology), izveštava Yibeiic.

Finansijski problemi i prestrukturiranje

U julu 2020. godine, pokrenut je IDM projekat u Nanjingu vredan 3 milijarde dolara, sa ciljem postizanja mesečnog izlaza od 40,000 300 mm vafera i godišnje vrednosti od preko ¥6 milijardi (827 miliona dolara), ali nije bilo napretka.

Krajem 2020. godine, Nanjing Wusheng Semiconductor je prošao kroz restrukturiranje akcionara, preimenovan u Xinyue Polar Core Semiconductor 2021. godine i značajno smanjio svoj registrovani kapital. U aprilu 2021. godine, Shanghai Wusheng Semiconductor je najavio investicioni plan od 18 milijardi juana (2,48 milijardi dolara) sa ciljem završetka u roku od pet godina.

Međutim, Wu Sheng Electronics je podneo zahtev za bankrot 2023. godine, a sada je i Shanghai Wusheng Semiconductor postao nesolventan. Ovaj bankrot je izazvao strah od novog talasa zatvaranja u industriji, sličnog onom iz 2020. godine.

Vlada i investicije

Kineska inicijativa za razvoj industrije poluprovodnika počela je 2014. godine, podstaknuta značajnim državnim subvencijama. Rezultat je bio brz porast broja poluprovodničkih kompanija i parkova.

Samo 2020. godine, registrovano je 50,000 kompanija povezanih sa poluprovodnicima, sa značajnim ulaganjima iz provincija kao što su Jiangsu, Anhui, Zhejiang, Shandong i Shanghai, kao i iz raznih državnih organizacija.

Međutim, nekoliko visokoprofilnih projekata nije uspelo, uključujući saradnju između GlobalFoundries i Chengdu-a, koja je završila neuspehom, kao i projekta Wuhan Hongxin, koji je razotkriven kao prevara.

Od početka 2023. godine, 23 kompanije su povukle svoje planove za izlazak na berzu, naglašavajući oprez investitora prema sektoru.

Budućnost i perspektive

Očekuje se da će pooštravanje IPO politika 2024. godine otežati nekvalifikovanim poluprovodničkim kompanijama prikupljanje kapitala. Stručnjaci predviđaju da će viši standardi za listing dovesti do izlaska većeg broja kompanija sa tržišta zbog finansijskih izazova i povećane teškoće u obezbeđivanju investicija.

Ovi neuspesi su značajno potkopali poverenje u perspektive kineske industrije poluprovodnika. Ipak, kineska vlada nastavlja da prikuplja sredstva za sektor i nedavno je uložila oko 47,5 milijardi dolara u svoj Big Fund III, prenosi Tomshardware.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi