Saradnja sa Kinom moguća uprkos sankcijama

Početkom nedelje pojavila se informacija o sankcijama zbog kojih je američkim kompanijama ugrožena saradnja sa Kinom.

Među ugroženim firmama našao se Qualcomm kome je saradnja sa Kinom i kineskim kompanijama sastavni deo svakodnevnog posla već godinama unazad, pre svega sa firmom Huawei. Javnost se pita kako odluka američke administracije o sankcijama utiče na izvoz kompanije Qualcomm i posao sa kineskim partnerima.

Kako teče sa saradnja sa Kinom posle uvođenja zabrana?

Zvaničnici firme Qualcomm izdali su saopštenje u kome se navodi da odluka državne administracije o sankcijama ne utiče na snabdevanje kompanije Huawei.

Predsednik kompanije Qualcomm, Aleks Rodžers objasnio je situaciju o zabrani saradnje sa kineskim kompanija, tokom podnošenja finansijskog izveštaja. Rodžers kaže da na Qualcomm za sada ne utiču nove mere i njeno poslovanje, pa nema nekih naročitih posledica u smislu promena u isporuci kompaniji Huawei.

Zaoštravanje američkih sankcija dolazi neposredno posle važne odluke koju su donele Japan i Holandija. Pojedine kompanije našle su se u nemilosti vlade Tajvana, pa proizvođači iz ove zemlje otkazuju isporuke.

Nesmetano snabdevanje uprkos američkim sankcijama

Rodžers je u svom izlaganju potvrdio da njegova kompanija ima licencu za distribuciju proizvoda. Reč je o 4G i Wi-Fi čipovima koje firma dostavlja kineskoj kompaniji Huawei. Prema njegovim rečima, Sjedinjene Američke Države su izdale licencu kompaniji Qualcomm, jer pomenuti proizvodi ne predstavljaju pretnju nacionalnoj bezbednosti.

„Nastavićemo sa isporukom naših proizvoda u narednih nekoliko godina, jer ne vidimo kako zabrana može da utiče na nas“, navodi Rodžers.

Ova objava firme Qualcomm donosi veliko olakšanje kineskom proizvođaču pametnih uređaja i njegovim fanovima širom sveta. Sve što je Rodžers izjavio suprotno je prethodnim izveštajima u kojim se tvrdi da je vlada SAD zabranila izvoz 5G, WiFi i AI čipova, prenosi Giz China.

Huawei ove godine planira da predstavi tri nova aduta. Reč je o serijama P60, Mate 60 i novi Huawei Foldable Mate X3. Ovi telefoni koriste Snapdragon čipove kompanije Qualcomm koja još uvek ima licencu za snabdevanje najpoznatijeg kineskog proizvođača.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi