Spotify zaposleni dobili drugačiji „Wrapped“ pred praznike: sledi otpuštanje 17 posto radne snage širom kompanije

Umesto da kao i korisnici dobiju pregled svojih godišnjih aktivnosti na aplikaciji – Wrapped, Spotify zaposleni ove godine dobijaju otkaze u velikom broju

Spotify zaposleni dobili drugačiji „Wrapped“ pred praznike: sledi otpuštanje 17 posto radne snage širom kompanije

Izvršni direktor kompanije Spotify Danijel Ek najavio je radikalan potez pred praznike, a on se ogleda u otpuštanju čak 17 posto celokupne radne snage. Tako ove godine, umesto da gledaju pregled svojih godišnjih aktivnosti na ovoj platformi preko tradicionalne Wrapped funkcije kao i ostali korisnici, Spotify zaposleni strepe od otkaza.

Ek je saopštio da će rezovi biti napravljeni odmah, umesto da se primenjuju postepeno u narednom periodu. Svi koji su pogođeni promenom biće obavešteni najkasnije u toku današnjeg dana.

Shvatam da će mnogima ovo smanjenje delovati iznenađujuće veliko imajući u vidu nedavni pozitivan finansijski izveštaj i našu uspešnost…Ipak, imajući u vidu razliku između našeg finansijskog cilja i naših trenutnih operativnih troškova, odlučio sam da je značajna akcija prilagođavanja naših troškova najbolja opcija za postizanje tih ciljeva“, napisao je on u saopštenju za medije.

On je dodao i kliše rečenicu koja bi verovatno trebalo da ublaži uticaj ovako radikalne odluke rekavši da je ubeđen da je to ispravan potez za kompaniju, ali da takođe „shvata da će biti izuzetno bolan za njihov tim“.

Šef firme je dalje napomenuo da se kompanija znatno proširila 2020. i 2021. godine zbog nižih kapitalnih troškova. Investicije su uglavnom uspele, doprinoseći povećanju proizvodnje Spotify platforme i njenom snažnom rastu protekle godine, tvrdi Ek.

Uprkos smanjenjima troškova koja su najavljena prošle godine, posle čega je kompanija otpustila šest posto zaposlenih početkom 2023. i dodatnih dva posto u maju ove godine, „strukturalni trošak za ono gde bi ona trebalo da bude je i dalje prevelik“, piše u saopštenju.

Nakon serije otpuštanja, Spotify zaposleni ostali su u kompaniji na broju od oko devet hiljada, što znači da će najnovije otpuštanje podrazumeva da će još oko 1500 ljudi ostati bez posla. Kako bi ublažio efekat ovakve promene, Ek kaže da će Spotify u proseku isplatiti otpuštenima oko pet meseci otpremnine, u koju spada zdravstveno osiguranja tokom tog perioda.

Spotify je beležio dosledan rast od svog lansiranja i sada broji 574 miliona mesečno aktivnih korisnika, što je porast od 26 procenata u odnosu na isti period prošle godine. Kompanija je uvek imala problema sa ostvarivanjem profita, mada je poslednji kvartal bio redak izuzetak. Ek obećava više informacija o tome šta će promene značiti „u danima i nedeljama koje dolaze“, ali to će sve biti hladna uteha za ljude koji su od jednom ostali bez posla neposredno pred praznike.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi