Superinteligencija je na dohvat ruke - nova kompanija glavnih AI inžinjera OpenAI-a i Apple-a

Ilya Sutskever, suosnivač OpenAI, pokrenuo je novi AI poduhvat pod nazivom Safe Superintelligence Inc. (SSI), u čijem je fokusu sigurna superinteligencija, nakon neslaganja oko sigurnosnih strategija u OpenAI-u

Superinteligencija je na dohvat ruke - nova kompanija glavnih AI inžinjera OpenAI-a i Apple-a

U sredu je Ilya Sutskever, suosnivač OpenAI i bivši glavni inženjer, najavio svoj novi AI superinteligencija poduhvat, Safe Superintelligence Inc. ili SSI, samo mesec dana nakon što je dao ostavku u matičnoj kompaniji ChatGPT.

Sutskever, kojeg je CEO OpenAI Sam Altman opisao kao “zvezdu vodilju našeg polja,” osnovao je novu AI kompaniju sa bivšim partnerom Y Combinatora Danielom Grossom, koji je takođe vodio AI napore u Apple Inc. i bivšim inženjerom OpenAI Danielom Levyjem.

Bivši glavni inžinjer OpenAI najavio je ovaj potez na X (nekada Twitteru), rekavši: “Postići ćemo sigurnu superinteligenciju direktnim putem, sa jednim fokusom, jednim ciljem i jednim proizvodom. Uradićemo to kroz revolucionarne proboje proizvedene od strane malog, ali izuzetnog tima.”

Sutskever je igrao ključnu ulogu u poboljšanju sigurnosti AI u OpenAI-u usred porasta “superinteligentnih” AI sistema. Međutim, neslaganja oko strategija sigurnosti AI sa liderstvom OpenAI-a dovela su do toga da su Sutskever i Jan Leike, koji je ko-vodio OpenAI-ov Superalignment tim, napustili kompaniju u maju. Leike sada vodi tim u Anthropicu, konkurentskoj AI firmi.

On je pružio više detalja o novoj kompaniji u intervjuu za Bloomberg, ali je odbio da komentariše situaciju sa finansiranjem ili procenom vrednosti kompanije. “Ova kompanija je posebna po tome što će njen prvi proizvod biti sigurna superinteligencija, i neće raditi ništa drugo do tada,” rekao je dok je razgovarao sa Ashlee Vance iz Bloomberga.

Nova kompanija na vidiku – superinteligencija

“Pod sigurnošću, mislimo na sigurnost poput nuklearne sigurnosti, za razliku od sigurnosti u smislu ‘povjerenja i sigurnosti’,” rekao je, dodajući, “Govoriš o ogromnom super data centru koji autonomno razvija tehnologiju. To je ludo, zar ne? To je sigurnost toga na koju želimo da doprinesemo.”

Tokom istog intervjua, Gross je izjavio, “Od svih problema sa kojima se suočavamo, prikupljanje kapitala neće biti jedan od njih.”

Pre njegovog odlaska, Sutskever je bio odsutan od svog nesrećnog “pokušaja prevrata” u novembru 2023. godine, što je dovelo do spekulacija o njegovom boravištu.

U novembru prošle godine, CEO Tesla i SpaceX Elon Musk, koji je takođe jedan od suosnivača OpenAI, komentarisao je smenu Altmana kao CEO-a OpenAI-a i Sutskeverovo učešće u razvoju događaja. Tehnički mogul je tada rekao, “Ilya ima dobar moralni kompas i ne traži moć,” dodajući, “Ne bi preduzeo tako drastične akcije osim ako nije smatrao da je apsolutno neophodno.”

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Musk, koji je uložio 50 miliona dolara u OpenAI tokom njegovih ranih dana, napustio je kompaniju 2018. godine. Prethodno je izrazio zabrinutost zbog toga što OpenAI prelazi na model vođen profitom, umesto da se pridržava svoje originalne vizije da bude neprofitan, open-source entitet, prenosi Benzinga.

Prethodno je Helen Toner, bivša članica odbora OpenAI-a, otkrila da odbor nije bio informisan o lansiranju chatbot-a kompanije, ChatGPT. Saznali su za lansiranje putem društvenih mreža. Takođe je rekla, “Godinama je Sam otežavao odboru da zapravo obavlja svoj posao uskraćujući informacije, pogrešno predstavljajući stvari koje su se dešavale u kompaniji, u nekim slučajevima čak i otvoreno lažući odbor.”

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi