Top lista 5 najvećih svetskih proizvođača flegšip telefona, Apple prvi, Google skočio za 243%

Apple je postigao impresivne rezultate sa iPhone 15 serijom, osvojivši 71% tržišnog udela u 2023. godini, ali prodaja je oslabila u 2024., omogućavajući Samsungu, Huawei-u, Google-u i Honoru da povećaju svoj tržišni udeo

Top lista 5 najvećih svetskih proizvođača flegšip telefona, Apple prvi, Google skočio za 243%

Prema najnovijem izveštaju koji je objavila agencija za istraživanje tržišta Canalys, među prvih 5 najvećih brendova na globalnom tržištu premijum mobilnih telefona u prvom kvartalu 2024. godine, u smislu tržišnog udela, Apple zauzima prvo mesto sa tržišnim udelom od 60%. Međutim, u poređenju sa istim periodom prošle godine, Apple je jedini brend među prvih pet koji je zabeležio pad isporuka, sa smanjenjem od 11% na godišnjem nivou.

Apple je postigao impresivne prodajne rezultate nakon lansiranja iPhone 15 serije prošle godine. U 2023. godini, kompanija je osvojila čak 71% udela na globalnom tržištu premijum mobilnih telefona (cena od 600 USD ili više), znatno ispred Android tabora. Međutim, kako je serija iPhone 15 na tržištu više od pola godine, prodaja je postepeno oslabila, što je omogućilo rast tržišnog udela premijum telefona najpoznatijih Android brendova.

S druge strane, Samsung, koji zauzima drugo mesto, lansirao je Galaxy S24 seriju sa AI funkcijama u januaru ove godine i ostvario je odlične globalne prodajne rezultate, podižući tržišni udeo premijum telefona na 25%, sa godišnjim rastom od 29% u odnosu na isti period prošle godine.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Na trećem mestu je kineski brend Huawei. Zahvaljujući velikoj prodaji svojih Mate serija premijum modela u Kini, osvojio je 6% globalnog tržišta premijum mobilnih telefona, sa povećanjem isporuka od 67% u odnosu na isti period prošle godine. Google, koji je na četvrtom mestu, ostvario je 3% tržišnog udela u globalnim isporukama premijum mobilnih telefona, sa rastom od 243% u odnosu na isti period prošle godine.

Canalys analiza je istakla da je ključ za Google uspeh u premijum segmentu velika prodaja Pixel 8 serije modela u Sjedinjenim Američkim Državama i Japanu. Što se tiče kineskog brenda Honor, koji je odmah iza Google-a i zauzima peto mesto, osvojio je 2% tržišnog udela, sa povećanjem isporuka od 91% u odnosu na isti period prošle godine.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (3)
  1. apple 71% samsung 25% huawei 6% google 3% i honor 2%
    71+25+6+3+2 je 107
    Ja nisam neki matematičar ali ovde se nešto ne slaže

  2. arcibalde

    71% prosle godine a ove je 60% sto znaci 96% sve djuture.

  3. Koliko to tržište "flegšip" telefona (600€ i više) zauzima procenata od celog tržišta moblinih telefona?
    edit: evo ovo sam našao:


    View image at the forums

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi