Tržište premijum telefona u 2023. je raslo, uprkos padu prodaje svih telefona na ukupnom nivou

Iako je i u prošloj godini tama prekrila svetsko tržište pametnih telefona, tržište premijum telefona je u 2023. raslo, a Apple je bio na njegovom vrhu

Tržište premijum telefona u 2023. je raslo, uprkos padu prodaje svih telefona na ukupnom nivou

Na osnovu preliminarnih rezultata poslednjeg godišnjeg kvartala 2023. godine, saznajemo da je prodaja pametnih telefona koji koštaju više od 600 dolara porasla čak šest posto u odnosu na prethodnu godinu. To znači da je tržište premijum telefona u godini za nama raslo, iako je 2023. godinu obeležio mrak koji je pao na prodaju svih pametnih telefona na ukupnom svetskom nivou.

Novi Counterpoint izveštaj uz pomenute informacije otkriva da je u segmentu premijum uređaja, Apple bio na vrhu, ostvarujući četiri puta veću prodaju od drugoplasiranog južnokorejskog konkurenta, kompanije Samsung.

Samsung je sa druge strane uspeo da smanji razliku, delimično zahvaljujući uspešnoj prodaji svojih Galaxy S23 modela, ali i novih telefona sa savitljivim ekranom. Osim toga, izveštaj otkriva i da je Huawei ostvario jako dobre rezultate sa svojom Mate 60 linijom telefona u svojoj „rodnoj“ Kini.

Uprkos opštem padu prodaje telefona uopšte, tržište premijum telefona podigla je prodaja u Kini, Zapadnoj Evropi, Indiji i regionima Bliskog istoka i Severne Afrike. Kako kaže analitičar Varun Mišra, potrošači su sada spremni da plate više za visokokvalitetni uređaj koji mogu da koriste duži vremenski period, te je to jedan od razloga za rast prodaje flegšip telefona.

Predviđanja statističkog Counterpoint Research tima ukazuju da će nove rekorde u ovom segementu ostvariti Kina, Indija i Latinska Amerika, pri čemu je Indija ujedno i najbrže rastuće tržište na globalnom nivou.

Svi ovi rezultati u suprotnosti su sa projektovanim padom ukupnog tržišta pametnih telefona, a analitičari navode da sada 24 posto svih pametnih telefona spada u premijum kategoriju, a segment se širi na takozvana „tržišta u razvoju“.

Ovaj rast pokrenut je uglavnom ultra-premijum segmentom, koji obuhvata uređaje koji koštaju hiljadu ili više dolara. Analize za blisku budućnost tvrde da će se ovaj trend svakako nastaviti, te da će premijum uređaji zapravo nadmašiti ukupno svetsko tržište svih pametnih telefona.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi