TSMC pogoni za proizvodnju Apple čipova se neće seliti, uprkos strahovima od kineske invazije

Predsednik kompanije TSMC, C.C. Wei, izjavio je da je premeštanje proizvodnih pogona sa Tajvana nepraktično, uprkos strahovima od kineske invazije. Kompanija je razgovarala sa kupcima o toj ideji, ali većina proizvodnog kapaciteta ostaje na ostrvu

TSMC pogoni za proizvodnju Apple čipova se neće seliti, uprkos strahovima od kineske invazije

TSMC pogoni za proizvodnju Apple procesora ne mogu se premestiti sa ostrva, saopštila je kompanija, uprkos sve većim strahovima od kineske invazije.

Predsednik TSMC-a, C.C. Wei, rekao je da su vođeni razgovori sa “nekim kupcima” o toj ideji nakon što je Kina izvodila ratne vežbe oko ostrva, ali da to jednostavno nije praktično…

Kao da ruska invazija na Ukrajinu nije dovoljna problem za svetske lidere, dodatna zabrinutost je da bi ta akcija mogla ohrabriti kinesku ambiciju da napadne Tajvan.

Sve veći strah od kineske invazije

Američke i britanske sigurnosne službe su dale upozorenje da je to realna mogućnost. Ti strahovi su pojačani kada je Kina zapravo vežbala vojnu blokadu ostrva – što je verovatno prvi korak ka invaziji – i ponovo kada je Kina najavila planove za dostizanje novih vojnih visina do 2027. godine, na 100. godišnjicu Narodnooslobodilačke vojske.

General Mark Mili, predsednik Zajedničkog generalštaba SAD, rekao je da bi Peking možda želeo da bude spreman za invaziju na Tajvan do te godine. Od tada je Kina izvodila dalje vojne vežbe u vodama oko Tajvana, očigledno simulirajući korake koje bi preduzela uoči invazije.

Iako Wei nije imenovao kupce koji su postavili pitanje, Apple je sigurno jedan od njih. Proizvođač iPhone-a čini otprilike polovinu TSMC poslovanja.

Pogoni za proizvodnju Apple čipova se ne mogu premestiti

Rojters prenosi izjave date nakon godišnje skupštine kompanije.

“Nestabilnost preko Tajvanskog moreuza je zaista faktor za lanac snabdevanja, ali želim da kažem da svakako ne želimo da se ratovi dešavaju,” rekao je Wei novinarima nakon godišnje skupštine kompanije.

Rekao je da bi bilo nemoguće premestiti fabrike čipova sa ostrva, s obzirom na to da je 80-90% proizvodnog kapaciteta kompanije na Tajvanu.

Kompanija je, međutim, napravila planove za hitne slučajeve kako bi osigurala da Kina ne bi mogla da koristi njene pogone u slučaju invazije.

Sa 100% Apple A-serije i M-serije čipova koje proizvodi TSMC, ove izjave ponovo naglašavaju važnost izgradnje fabrika u SAD-u sa naprednijim sposobnostima – ali to je proces koji zahteva godine za implementaciju, prenosi 9to5Mac.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi