Veliki oporavak: Samsung dostigao vrednost od 370 milijardi dolara

Iako je imao turbulentnu 2023. godinu, Samsung se sada oporavlja jer je dostigao vrednost od 370 milijardi dolara u čemu su pomogli kako telefoni, tako i čipovi

Veliki oporavak: Samsung dostigao vrednost od 370 milijardi dolara

Južnokorejski gigant se snažno vraća na tržište, s obzirom na to da je nakon burne 2023. godine, sada zabeležio tržišnu kapitalizaciju od 370 milijardi dolara. Velika potražnja za AI čipovima i poboljšana prodaja pametnih telefona doprinela je tome da investitori više ulažu u Samsung.

Finansijski rezultati objavljeni u Korea Joongang Daily otkrili su da su strani investitori bili glavni razlog povećanja Samsungove tržišne kapitalizacije od 370 milijardi dolara, kupujući akcije vredne 4,2 milijarde dolara 11 dana zaredom, od 19. marta do 2. aprila.

Međutim, maloprodajni investitori su prodali oko 5,04 milijarde dolara vrednosti akcija tokom istog perioda. Ovo poverenje investitora proisteklo je iz pozitivnih znakova iz poluprovodničke industrije, a s obzirom na to da Samsung poseduje fabrike za masovnu proizvodnju čipova, fleš memorije, DRAM čipova i drugih proizvoda, bili su zadovoljni što su se uključili.

Takođe, Samsung je nedavno predstavio svoju HBM3E memoriju nove generacije, koja je esencijalna komponenta za AI GPU-ove, a izvršni direktor kompanije Nvidia Džensen Huang izjavio je da se ova memorija visokog propusnog opsega trenutno nalazi u fazi kvalifikacije, sa očekivanim isporukama kasnije ove godine. Osim toga, Samsung planira da do 2025. godine lansira sopstveni AI akcelerator Mach-1, i da se suprotstavi „zelenom“ Nvidia timu, dok će ujedno svojim GDDR7 VRAM čipovima opremati ovu kompaniju za predstojeću RTX 5000 seriju gejming grafičkih karti.

Zbog ovih i drugih faktora, analitičari procenjuju da će Samsung prihod za prvi kvartal ove godini iznositi 61,08 milijardi dolara, što je za 14 procenata više u poređenju sa istim periodom prošle godine. Operativna dobit kompanije mogla bi da dostigne 4,35 milijardi dolara, što je ogroman rast od neverovatnih 711 procenata u poređenju sa godinom ranije.

Južnokorejski gigant takođe namerava da dalje smanji troškove, jer će navodno nastaviti da koristi pristup dva čipa za Galaxy S25 seriju u 2025. godini, kao što je to uradio sa Galaxy S24 linijom, koristeći Exynos 2500 i Snapdragon 8 Gen 4.

Usled lansiranja Samsung Galaxy S23 serije telefona samo sa Snapdragon 8 Gen 2 čipom, kompanija je u 2023. godini akumulirala račun od devet milijardi dolara samo za kupovinu čipova, pa je trenutna strategija promišljeni pristup smanjenju nepotrebnih troškova i poboljšanju finansija u budućnosti.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi