Virgin Galactic počinje komercijalne svemirske letove 29. juna

Kompanija za svemirski turizam Virgin Galactic posle godina razvoja spremna je da u svemir poveze putnike koji za to plate, 29. juna počinje komercijalne letove

Virgin Galactic počinje komercijalne svemirske letove 29. juna

Galactic 01 – prvi komercijalni svemirski let američke kompanije Virgin Galactic poleće 29. juna i u svemir će odvesti tri putnika iz italijanskog vazduhoplovstva i Nacionalnog istraživačkog saveta koji istražuju mikrogravitaciju. Ukoliko sve prođe kako treba, kompanija time započinje redovne komercijalne svemirske letove.

Naime, drugi let zakazan je već za početak avgusta sa privatnom posadom, a od tada bi preko ove kompanije u svemir trebalo da se leti na mesečnom nivou, naravno za one koji plate 450 hiljada dolara po karti. Iako detalji o budućim letovima nisu poznati, najmanje prva dva leta, Galactic 01 i Galactic 02 ljudi će moći da prate uživo na sajtu kompanije.

Virgin Galactic do sada izveo samo pet svemirskih letova

Krajem maja, ova kompanija je izvela svoju poslednju probu leta, koja je ujedno bio njen peti let u svemir bilo koje vrste. Pre nego što je došla do ove tačke, međutim, suočila se sa brojnim kašnjenjima i incidentima, podseća Engadget.

Prve probe letenja završene su još pre deset godina, ali je nastala pauza nakon smrtonosnog pada letelice SpaceShipTwo 2014. godine. Tako je ova kompanija konačno stigla u svemir 2018, ali je tek 2021. uspela da obavi prvi svemirski let sa posadom u kojoj je bio i njen osnivač Ričard Branson.

Zbog pomenutih i drugih poteškoća, komercijalne usluge su konstantno otkazivane, a firma je godinama unazad poslovala sa finansijskim gubicima koji iznose više od 500 miliona dolara samo u 2022. Privatni letovi u svemir naravno neće moći odmah da nadoknade gubitke, ali će doneti izvor prihoda jer jedna karta košta čak 450 hiljada dolara.

Svemirski „turizam“ ovime dobija još jednu notu, a kompanija se pridružuje galaktičkim ekskurzijama milijardera Ilona Maska i Džefa Bezosa. Ukoliko se Galactic 01 uspešno završi, on će biti korak ispred Maskove kompanije SpaceX koja bi najranije trebalo da pošalje turističke letove u svemir krajem sledeće godine. Ipak, treba istaći i da su u tom smislu SpaceX misije ambicioznije i komplikovanije od ove.

Eventualnim uspešnim ostvarenjem ove misije, pomera se granica tehnološkog razvoja čovečanstva koja se lako može pretvoriti i u anti-utopijski scenario ili nam doneti još jednu epizodu Svemirskog basketa.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi