Zašto Apple proizvodi iPhone u Kini? Tim Kuk daje poražavajuće objašnjenje po SAD

Tim Kuk objašnjava da Kina više nije jeftina radna snaga, već centar visokih tehničkih veština pogodan za proizvodnju Apple uređaja

Zašto Apple proizvodi iPhone u Kini? Tim Kuk daje poražavajuće objašnjenje po SAD

Apple se tradicionalno oslanja na Kinu za proizvodnju svoje glavne iPhone linije mobilnih telefona, ali u poslednje vreme ovaj tehnološki gigant pokušava da diverzifikuje svoju bazu proizvodnje, s velikim fokusom na Indiju i druge zemlje.

Pred lansiranje sledeće iPhone 16 serije, video u kojem izvršni direktor Apple-a Tim Kuk objašnjava zašto kompanije proizvode u Kini postao je viralan.

U videu, Kuk tvrdi da je popularno mišljenje da kompanije odlaze u Kinu zbog niskih troškova rada, potpuno pogrešno. On ističe da Kina odavno više nije zemlja sa jeftinom, nekvalifikovanom radnom snagom. „Razlog je u veštini, u količini veština na jednom mestu i u vrsti tih veština.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Veštine korišćenja naprednih alata su ovde u Kini veoma razvijene. U SAD-u, teško da bismo mogli napuniti sobu sa inženjerima koji imaju umeće i stručnost upravljanja naprednim alatima, dok bismo u Kini mogli napuniti više fudbalskih terena,“ rekao je Kuk, a sa njegovim mišljenjem se u potpunosti složio i Ilon Mask koji takođe ima Tesla mega fabriku u Kini.

Apple planira proizvodnju iPhone 16 Pro serije u Indiji

Međutim Apple se ne oslanja samo na kinesku radnu snagu i njenu stručnost, već ide korak dalje gde veštine i umeće spaja sa manjim troškovima. Zbog toga bi prema pisanju Bloomberg-a, Apple bi mogao početi sa proizvodnjom iPhone 16 Pro i iPhone 16 Pro Max serija u Indiji kasnije ove godine, što bi moglo dovesti do smanjenja cena ovih uređaja u zemlji.

Lokalna montaža premijum modela bi smanjila cene novih iPhone 16 Pro modela za do 10%. Takođe, indijska vlada je nedavno smanjila carine na mobilne telefone, što bi moglo dodatno podstaći Apple da smanji cene, piše mint.

Verujemo da bi to bio pilot test za globalnu proizvodnju iPhone uređaja ukoliko se Indija pokaže dovoljno kvalifikovanom i kvalitetnom za proizvodnju po Apple standardima.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (4)
  1. To je isto rekao Dzobs Obami, kao odgovor na pitanje zasto nije moguce vratiti proizvodnju Iphone u Usa.

  2. RingeRaja

    Pa realno i jeste tako.

  3. NevisStarShine

    Zapravo je lanac snadbevanja ključ. Nije što bi samo proizvodnja bila skuplja, nego i sporija, Kina je svakako "just in time" lanac dovela do savršenstva.

    Ali, da se ne lažemo - 99% je zato sto je ipak jeftinije.

  4. Masinac

    indijska vlada je nedavno smanjila carine na mobilne telefone, što bi moglo dodatno podstaći Apple da smanji cene

    Yea, not gonna happen... Ali zato +10% na profit 💰

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi