Nvidia Ampere GPU i dalje dominiraju Valve mesečnim hardverskim istraživanjem, Ada serija sve brojnija

Novembarski podaci pokazuju da Nvidia GPU čini 72.5% svih unosa, pri čemu njihova Ampere čini 27.3% svih različitih arhitektura.

Nvidia Ampere GPU i dalje dominiraju Valve mesečnim hardverskim istraživanjem, Ada serija sve brojnija

Opet je došlo ono vreme kada Valve objavljuje rezultate svog Steam hardverskog i softverskog istraživanja, i nimalo iznenađujuće, Nvidia i dalje vlada tržištem sa svojim grafičkim kartama. Novembarski podaci pokazuju da Nvidia čini 72.5% svih unosa, pri čemu Nvidia Ampere GPU (tj. GeForce RTX 30-serija) čine 27.3% svih različitih arhitektura.

Svaki mesec, Valve prikuplja rezultate koje dobija sprovodeći nasumične zahteve Steam naloga da mu dostave konfiguracije PC sistema i softvera, kao što su tip operativnog sistema, CPU, GPU, količina RAM-a, i tako dalje. Naravno, to se ne radi bez pristanka vlasnika naloga, jer morate aktivno odabrati da učestvujete. Valve nikada ne navodi broj naloga koje je uzorkovao, pa uvek postoji razumljiv nivo skepticizma u vezi sa rezultatima.

U poslednjih nekoliko godina, brzi rast PC gejminga u Aziji i Steam verzija samo za Kinu donekle su iskrivili ove brojke, ali čak i tako, mediji, proizvođači hardvera i izdavači igara ne ignorišu ove podatke. Pa, kakva je trenutna raspodela?

Nvidia suvereno vlada GPU gejming univerzumom

Ako pogledamo samo grafičke kartice, prvih šest unosa su sve Nvidia: GeForce RTX 3060, GTX 1650, GTX 1060, RTX 3060 Laptop, RTX 2060 i RTX 3060 Ti. Ovi GPU-ovi srednje klase čine 25% ukupnog broja, pri čemu RTX 3060 prednjači sa malo preko 5%.

Ona je praktično držala prvo mesto poslednja tri meseca, iako treba napomenuti da je jezik operativnog sistema ukazuje na razlog za to. Uobičajeno, pojednostavljeni kineski čini 29% istraživanja (prosečno tokom osam meseci), ali u oktobru je zauzeo ogromnih 45.9% podataka. Međutim, za novembarsko istraživanje se vratio na 26%, pa su najnoviji podaci verovatno mnogo reprezentativniji za PC gejming u celini.

Ako se malo vratimo unazad, GeForce GTX 1650 i GTX 1060 su nekada bili u vrhu liste, mada ni sada nisu naročito daleko. Što se tiče GTX 1060, Nvidia grafičke kartice iz Pascal ere i dalje su vrlo popularne, zauzimajući drugo mesto u istraživanju sa 18% ukupno (iza Turinga sa 15.8% i nedavne Ada Lovelace sa 9%).

U poređenju sa julskim podacima, gde je Ada činila 3.7% svih GPU-ova, činjenica da se više nego udvostručio broj istih za samo četiri meseca, mora biti dobra vest za Nvidiu.

Što se tiče konkurencije, nažalost, rezultati su prilično sumorni. AMD čini samo 11.5% ukupnog broja (sa prosekom od 10.5% pet meseci unazad) a Intel je daleko iza, sa 6.3% (prosekom od 4.7%). U slučaju potonjeg, u pitanju su integrisani GPU-ovi. Nema ni traga od njihovih Arc grafičkih kartica, uopšte.

AMD-ova RDNA 2 čini 3.3% svih uzoraka arhitekture i daleko je najpopularniji izbor za GPU. Njegova trenutna RDNA 3 ima samo jedan unos, Radeon RX 7900 XTX, koji je daleko na 69. mestu (35 mesta niže od RTX 4090 i 25 od RTX 4080).

A kad već govorimo o grafičkim karticama visoke klase, njih ima relativno malo. Naravno, to ne bi trebalo da iznenađuje, ali kako čine samo 1.5% celokupnog istraživanja GPU-a, pitanje je zašto programeri igara prave postavke grafike koje samo mali deo GPU-ova može da podrži, piše PC Gamer. Moguće je da imaju bolje podatke od Valve-ovog hardverskog istraživanja, ali sumnjamo da bi priča bila značajno drugačija.

Kakav god bio slučaj, RTX 3060 će verovatno i dalje biti glavna zvezda još neko vreme, jer Nvidia ne planira da uskoro zaustavi proizvodnju svoje izuzetno popularne grafičke karte.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi