Objavljena Snapdragon G serija čipova za ručne konzole naredne generacije

Nova Qualcomm Snapdragon G serija čipova zvanično je predstavljena i služiće sledećoj generaciji prenosnih gejming uređaja, odnosno za ručne konzole

Objavljena Snapdragon G serija čipova za  ručne konzole naredne generacije

Kompanija Qualcomm objavila je da Snapdragon G serija čipova obuhvata tri nivoa: G1, G2 i G3 procesore, koji su dizajnirani da pokreću ručne konzole sledeće generacije. Uz njih stiže i unapređena Snapdragon G3x Gen 2 platforma koja podržava Ray Tracing efekte u igrama, Wi-Fi 7 i 5G konekciju.

Nova serija napravljena je da ispuni različite zahteve i karakteristike prenosnih gejming uređaja, a Qualcomm piše da ima partnerske odnose sa kompanijama koje ih prave. Tako sarađuje sa AyaNeo, Huaqin, Inventec, Thundercomm i ostalim firmama kako bi obezbedili konzole koje će pokretati nova Snapdragon G serija procesora.

Snapdragon G1 Gen 1 i G2 Gen 1

Snapdragon G1 (Gen 1) čipset dizajniran je da napaja prenosne konzole bez hlađenja koji prema tvrdnjama može obezbediti duže traajanje baterije. Naime, ovaj čip ima fokus da obezbedi povezivanje i striming igara bez kašnjenja u „najboljem mogućem kvalitetu“.

Ovaj čip ima osmojezgarni Kryo CPU kao i Adreno A11 GPU uključujući podršku za Wi-Fi 5 i Bluetooth 5.0 konekciju, a podržava 1080p u 60 Hz.

Kada je u pitanju Snapdragon G2 Gen 1, napravljen je da pokreće konzole koje podržavaju mobilne i cloud igre sa istim osmojezgarnim CPU-om, ali moćnijim Adreno A21 GPU jezgrom. Ova serija dobija Wi-Fi 6/6E, kao i 5G podršku. Ovaj čip će podržavati FHD+ ekrane do 144 Hz, prenela je GSM Arena.

Snapdragon G3 – namenjen gejming entuzijastima

Poslednji nivo je ujedno i vodeći – G3, a čipset Snapdragon G3x Gen 1 ove serije već pokreće Razer Edge 5G konzolu, s tim da će sada on biti ažuriran Snapdragon G3x Gen 2 platformom. Ona podržava RayTracing svetlosne efekte, Wi-Fi 7, i 5G mmWave konekciju. Obezbeđena je Bluetooth 5.3 veza, dok su ekrani koje podržava takođe FHD+ pri 144 Hz.

Tako Snapdragon G3x gen 2 takođe ima osmojezgarni Kryo CPU ali sa navodno 30 posto bržim performansama. Sa grafičke strane ima Adreno A32 GPU, koji je, kako tvrdi matična kompanija, dva puta brži u odnosu na prethodnika. Ovakav čipset namenski je napravljen za karakteristike i performanse entuzijasta koja bi trebalo da omoguće najbolja iskustva gejminga u širokom spektru ekosistema igara.

Sledeća generacija prenosnih gejming uređaja sa novom Snapdragon G serijom čipova, omogućiće vam da igrate omiljene naslove birajući da li će to biti preko ručne konzole, oblaka, Android uređaja ili PC računara, kaže Mitun Čandrašakar, jedan od Qualcomm direktora.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi