Xbox Games Store stiže na Android i iOS platforme

Ljubitelji igara moći će da uživaju u Xbox Games Store prodavnici na svojim Android i iOS uređajima ovog leta, ali u početku ne kao izvornoj aplikaciji

Xbox Games Store stiže na Android i iOS platforme

Microsoft je zvanično potvrdio da se Xbox Games Store za mobilne platforme približava za korisnike Android i iOS platformi i to već u julu ove godine. Međutim, umesto klasične aplikacije u specijalnim verzijama za Android ili iOS uređaje, Microsoft ovog leta planira nešto drugačiji pristup, koja će prvo debitovati putem veb verzije aplikacije.

Prve glasine o planu kompanije Microsoft za mobilnu prodavnicu igara počeli su da se šire prošle godine, još dok je kompanija aktivno pregovarala o preuzimanju kompanije Activision-Blizzard, jednog od najvećih svetskih izdavača video igara. Tada je šef Xbox kompanije Fil Spenser jasno dao do znanja da se sprema lansiranje prodavnice video igara za mobilne uređeje.

Sada je predsednica Microsoft Xbox sektora Sara Bond najavila na Bloomberg tehnološkom samitu da će mobilna verzija Xbox prodavnice igara biti predstavljena u julu ove godine, a popularne igre kao što su Candy Crush i Minecraft biće deo prvog talasa ponude, piše 9to5Google.

Međutim, ono što izdvaja ovu prodavnicu je njen pristup inkluzivnosti. Umesto da se ograniči samo na Android i iOS uređaje putem klasične aplikacije, Xbox Games Store prvo će biti dostupan putem veb pregledača. Ovo će da osigura da svi korisnici, bez obzira na uređaj ili region imaju pristup bez ikakvih prepreka.

Potez kompanije Microsoft da pokrene Xbox Games Store za Android i iOS još je pod „senkom” kompanija Google i Apple, koji već dominiraju mobilnim prodavnicama igara. Zahvaljujući otvorenom ekosistemu Android-a, Microsoft neće imati poteškoća u lansiranju Xbox prodavnice igara za tu platformu. Sa druge strane, situacija sa iOS operativnim sistemom je malo složenija.

Iako je Apple ranije bio protiv dopuštanja alternativnih prodavnica na svojim uređajima, novi zakon o digitalnom tržištu EU (DMA), primorao je kompaniju da promeni svoju politiku i omogući iOS korisnicima preuzimanje aplikacija direktno sa interneta.

Ipak, ova mogućnost trenutno je dostupna samo korisnicima iz EU, dok ostatak sveta i dalje mora da koristi App Store. Zbog toga je prodavnica na internetu trenutno jedini put za Microsoft da učini Xbox igre globalno dostupnim u mobilnim ekosistemima.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi