Britanski AI satelit poslat u svemir sa zadatkom da pruža slike Zemlje u gotovo realnom vremenu

Iako ste možda pomislili na MI6 i špijune, britanski AI satelit Hammer poslat je u svemir da bi nadzirao more i pomagao u reagovanju na prirodne katastrofe

Britanski AI satelit poslat u svemir sa zadatkom da pruža slike Zemlje u gotovo realnom vremenu

Britanska startap kompanija Open Cosmos uspešno je lansirala novi satelit sa veštačkom inteligencijom u svemir, koji treba da pruža slike Zemlje u gotovo realnom vremenu putem mobilne aplikacije. Ovaj britanski AI satelit nosi naziv Hammer što je skraćena verzija engleskih reči Hyperspectral AI for Marine Monitoring and Emergeny Response, iz čega vidimo i njegovu zvaničnu namenu, a to, barem za sada, nisu potrebe službe MI6, već pomoć u nadziranju mora i reagovanju na prirodne katastrofe.

Hammer je lansiran uz pomoć sve popularnije rakete u aeronautici Falcon9 koja je inače vlasništvo kompanije SpaceX Ilona Maska. Konkretna misija satelita je da pruži slike visoke rezolucije preko Atlantika kako bi pomogao vlastima da prate morsku sredinu ili odgovore na prirodne katastrofe dok se one dešavaju.

Ključna sposobnost satelita je, baš kako mu i naziv kaže, upravo veštačka inteligencija. Obično, sateliti šalju slike nazad na Zemlju radi obrade, što može trajati danima ili čak nedeljama. Međutim, ovaj britanski AI satelit može da procesuira i prenosi podatke na Zemlju u roku od samo nekoliko minuta, što je sistem nazvan „live Earth intelligence“ (u prevodu: zemaljska inteligencija uživo).

Kompanija tvrdi da je to prvi takav slučaj u svetu, te da se informacijama koje šalje Hammer može pristupiti preko mobilne aplikacije.

Dvosmerna komunikacija im omogućava da šalju komande nazad ka satelitu, tražeći bliže posmatranje ili ga usmeravajući ka novim područjima“, objašnjava Šon Mičel, glavni komercijalni direktor irske kompanije Ubotica koja je pomogla britanskom startapu u razvoju AI sistema.

Hammer je opremljen super visokom rezolucijom hiperspektralne kamere. Kamera pravi slike preko stotina uskih spektralnih traka, otkrivajući hemijski sastav objekata. Ovo omogućava satelitu da detektuje hemijske znakove kao što su potencijalne mrlje od nafte ili da odredi materijalnu strukturu zgrada.

Uključivanje hiperspektralne kamere i AI ploče osigurava najnaprednije snimanje na tržištu“ tvrdi Oriol Aragon Kazald, menadžer Open Cosmos misije za TheNextWeb.

Iako je satelit trenutno fokusiran na morske misije, njegovi tvorci kažu da buduće iteracije uređaja imaju nekoliko potencijalnih primena, uključujući preciznu poljoprivredu, praćenje energetske infrastrukture i odgovor na katastrofe na kopnu. S obzirom na razvoj tehnologije, možda na kraju primena ovakog satelita ipak završi i u rukama tajnih obaveštajnih službi, ali za sada, barem zvanično, i dalje ne ide ka tome.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi