SpaceX raketa pala u okean posle rekordne 19. svemirske misije

Falcon 9, odnosno jedna od SpaceX raketa koja je poslala NASA astronaute na prvi privatni let u svemir, pala je u okean posle rekordne 19. svemirske misije

SpaceX raketa pala u okean posle rekordne 19. svemirske misije

SpaceX raketa Falcon 9, koja je inače uspešno poslala NASA astronaute Boba Benkena i Daglasa Harlija na prvi privatni let do Međunarodne svemirske stanice, srušila se sinoć u Atlantski okean dok se vraćala na Zemlju. Ona je pala u okean nakon rekordne 19. svemirske misije koje je obavila za kompaniju milijardera Ilona Maska – SpaceX.

Falcon 9 je bila prva raketa u floti kompanije koja je uspešno obavila 19 uzastopnih misija, a lansirala je blizu hiljadu satelita u svemir nakon NASA misije. Njeno poslednje lansiranje bilo je neposredno pre vikenda kada je letela zajedno sa serijom Starlink satelita.

Program istoimenog naziva, Falcon 9, možda je u stvari jedan od najuspešnijih u istoriji svemirskih letelica ili raketa. Ove rakete su prve takve vrste na svetu, sposobne za podizanje teških tereta u svemir, kao i za vertikalno sletanje uz pomoć svojih pogona. Istovremeno, pošto se svaka raketa može koristiti više od deset puta, marginalni troškovi za kompaniju i njene klijente za lansiranje tereta u svemir takođe su drastično smanjeni u odnosu na slučaj kada bi SpaceX morao da pravi nove sisteme za svako novo lansiranje.

Prilično brza Falcon 9 ponovna upotreba, uz pomoć većeg broja raketa u floti, bila je jedan od najvećih pokretača uspeha SpaceX kompanije u izgradnji niskog Zemljinog orbitnog (LEO) satelitskog internet sistema Starlink. Prethodni pokušaji takvih misija propali su jer izgradnja raketa znači duže vreme za rezervacije letova.

Današnja raketa, tačnije, u doslovnom prevodu pojačivač (booster) Falcon 9, koji bi sada trebalo da odmara na dnu okeana bio je poseban jer je prvi put lansiran u maju 2020. kada je SpaceX lansirao prvu demonstracionu misiju sa posadom u komercijalnom programu svemirske agencije NASA.

Nakon lansiranja dvojice NASA astronauta, raketa je potom lansirala i južnokorejski vojni satelit, obavila dve misije za SpaceX i 14 Starlink misija. U tri i po godine, ovaj program podigao je više od 260 metričkih tona ili 860 satelita i svemirskih letelica u svemir.

Iako je ova raketa ostvarila rekord kompanije, postoje još tri druge koje su uspešno završile po 17 misija. Poslednji njihov let bio je ovog meseca kada je lansiran još jedan vojni satelit za Južnu Koreju, a ta raketa je ujedno bila i prva koja je letela i sletela 14 puta.

Kompanija je okarakterisala neplaniranu Falcon 9 misiju kao nesreću. Podelila je na društvenim mrežama da se raketa na dron brodu po sletanju prevrnula zbog jakih vetrova i talasa, a kaže da će promene u mehaničkom dizajnu osigurati da se slični incidenti više ne događaju u budućnosti.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. Devil 2000

    Za divljenje, sta drugo reci.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi