Google će uz pomoć satelitske slike i veštačke inteligencije pratiti curenja metana na Zemlji

Kako bi pomogao u tzv. borbi protiv klimatskih promena, Google će uz pomoć satelitske slike i veštačke inteligencije na Zemlji pratiti curenja metana

Google će uz pomoć satelitske slike i veštačke inteligencije pratiti curenja metana na Zemlji

Tehnološki gigant Google udružuje se sa Fondom za zaštitu životne sredine (EDF) kako bi pomogao u takozvanoj planetarnoj borbi protiv klimatskih promena i očuvanja životne sredine. Da bi to uradio, Google će uz pomoć satelitske slike, ali i veštačke inteligencije pratiti curenja metana koji je navodno odgovoran za oko 30 posto porasta globalnih temperatura još od globalne industrijske revolucije.

Oko 40 procenata emisija metana od ljudskih aktivnosti potiče iz energetskog sektora, a identifikovanje i ublažavanje ovih emisija jedna je od važnijih akcija koje ljudi mogu preduzeti u kratkom roku kako bi „stali na put klimatskim promenama“.

U tom cilju, Google i EDF su se još jednom udružili da bi se pozabavili ovim problemom. Oni su prethodno mapirali curenje metana u većim gradovima sveta koristeći senzore na Street View automobilima. Ovog puta će, međutim, koristiti mešavinu satelitskih slika i veštačke inteligencije.

EDF i njegovi partneri razvili su satelit koji će biti lansiran na raketi kompanije SpaceX Ilona Maska Falcon 9, početkom marta. Iako je bilo drugih napora za praćenje curenja metana zasnovano na satelitu, MethaneSAT bi trebalo da pruži sveobuhvatniju sliku o emisiji metana širom planete.

Satelit će kružiti oko Zemlje 15 puta dnevno na visini od preko 500 kilometara i fokusiraće se na merenje nivoa metana u regionima koji najviše proizvode naftu i gas. Biće sposoban da stvara pronalazi velike emisije iz jednog izvora, kao i manja curenja metana rasprostranjena širom većih oblasti.

EDF je zajedno sa partnerima razvio Google Cloud algoritme za izračunavanje emisija na određenim mestima i njihovo praćenje tokom vremena. Veštačka inteligencija će takođe biti korišćena za preciziranje infrastrukture za naftu i gas kao što su kontejneri za skladištenje i dizalice za pumpe, slično kao što Google koristi veštačku inteligenciju za otkrivanje trotoara, uličnih znakova i naziva puteva na satelitskim snimcima za Google Maps.

Google i EDF očekuju da će kombinovanje mape metana sa mapom koja prikazuje infrastrukturu nafte i gasa pružiti jasniju sliku o tome odakle potiču emisije. To bi energetskim kompanijama trebalo da pruži korisne informacije koje će im pomoći da zaustave curenja.

Uvidi iz projekta biće javno objavljeni na veb sajtu satelita i sajtu Google Earth Engine kasnije ove godine.

Omogućavanjem skupova podataka MethaneSAT satelita na Earth Engine-u, koji ima preko 100.000 aktivnih korisnika mesečno, korisnicima je lakše da otkriju trendove i razumeju korelacije između ljudskih aktivnosti i uticaja na životnu sredinu“, piše Jajel Megvajer, Google potpredsednik i generalni menadžer Geo Developer-a i održivosti, u blog objavi.

Korisnici Earth Engine-a će moći da uporede podatke o metanu sa drugim mapama, kao što su one koje prikazuju šume, regionalne granice i vodu, a takođe će moći da vide i emisije metana tokom vremena.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi