CPU brži i do 100 puta, predstavljena tehnologija koja drastično povećava performanse

Startup Flow Computing predstavlja paralelnu procesorsku jedinicu (PPU) koja navodno može povećati performanse bilo kojeg CPU-a do 100 puta. Iako je tehnologija još uvek u fazi razvoja, Flow Computing se nada saradnji sa velikim igračima kao što su Intel, AMD i Nvidia

CPU brži i do 100 puta, predstavljena tehnologija koja drastično povećava performanse

Postoje hrabre tvrdnje, ali i pomalo preterano smele tvrdnje — kompanija Flow Computing je upravo iznela ovu drugu vrstu. Prema startupu, njihova vlasnička tehnologija, koju nazivaju paralelna procesorska jedinica (PPU), može povećati performanse bilo kojeg CPU-a do 100 puta.

Ne mora čak biti ni jedan od najboljih CPU-ova — Flow Computing tvrdi da će svi uređaji kojima su potrebni visokoperformantni CPU-ovi imati ogromne koristi od korišćenja PPU-a kompanije. Ima tu još mnogo toga što zvuči prilično neverovatno, ali kolike su šanse da će ova tehnologija zaista dospeti na tržište? Pogledajmo to malo detaljnije.

Flow Computing je osnovana u januaru ove godine, a novi startup izgrađen je na temeljima VTT Tehničkog Istraživačkog Centra Finske. Kompanija, koja trenutno izgleda zapošljava samo trojicu svojih osnivača (mada FAQ nije sasvim jasan po tom pitanju) već je prikupila oko 4,3 miliona dolara (4 miliona evra) finansiranja. Iako su broj zaposlenih i starost kompanije niski, njihova tehnologija zvuči veoma impresivno.

Kompanija navodi da prebacivanje radnih zadataka na PPU omogućava novu eru “super CPU-ova.” Ovi čipovi bi bili potpuno kompatibilni sa postojećim softverom i aplikacijama, a što je još važnije, programeri ne bi morali ništa da rade da bi ovi novi procesori sa PPU-om radili. Jednostavno bi radili i to 100 puta brže.

CPU će u bliskoj budućnosti imati mnogo bolje performanse

U FAQ dokumentu koji je kompanija podelila sa The Verge, navodi se: “Paralelna funkcionalnost u nasleđenom softveru i aplikacijama može biti ubrzana rekompajliranjem za PPU bez ikakvih promena koda.

Što više paralelne funkcionalnosti postoji, veće će biti poboljšanje performansi. Naša tehnologija je takođe komplementarne prirode — dok poboljšava CPU, sve druge povezane jedinice (kao što su matrix units, vector units, NPU i GPU) će indirektno imati koristi od performansi PPU-a i dobiti poboljšanje od moćnijeg CPU-a.”

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Dodatno, Flow Computing veruje da bi njihovi PPU-ovi mogli doneti ovo poboljšanje performansi čak i manjim uređajima, poput pametnih telefona i satova, što zvuči sjajno. Međutim, problem je u tome što Flow Computing još nije izgradio takav čip, pa je ove tvrdnje teško potvrditi.

Umesto da sami rade na ovom projektu, mladi startup se nada da će se udružiti sa kompanijama poput Intela, AMD-a, Arma, Qualcomma i Nvidie, kao i sa manjim startupima za CPU-ove kako bi “zajedno razvili buduću eru naprednog računarstva.”

Startup cilja globalno tržište i planira da licencira svoju tehnologiju širom sveta. “PPU je potpuno nezavisan od dizajna instrukcijskog seta, tako da se može koristiti u bilo kojem CISC ili RISC CPU-u, kao i integrisati u bilo koju trenutnu ili buduću dizajn arhitekturu koristeći bilo koju procesorsku geometriju,” navodi kompanija.

Da li je ovo zaista početak budućnosti računarstva? Da li ćemo početi da viđamo CPU-ove koji su neverovatno brzi, za razliku od usporenog napretka po Moore-ovom zakonu kojem smo svedoci poslednjih godina? Malo smo skeptični dok to ne vidimo u praksi, ali ali pogledajte dokumentaciju i članak koje su objavili osnivači ako želite da sami donesete zaključke, piše DigitalTrends.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. NevisStarShine

    Kul, al jel moze 4060 za 200 EUR?

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi