Eko-korak kompanije Nissan – 16 novih električnih vozila na vidiku

Nissan je objavio ambiciozne planove za proizvodnju 16 novih modela električnih vozila do 2026. godine, od kojih samo SAD i Kanada dobijaju sedam EV modela

Eko-korak kompanije Nissan – 16 novih električnih vozila na vidiku

Novi plan proizvodnje japanske kompanije Nissan obuhvata u stvari čak 30 modela automobila do 2026. godine, od kojih će 16 trebalo da budu potpuno električna, dok će ostali imati SUS motore. Nissan najavljuje da će u SAD biti dostupni „e-power i plug-in” hibridni modeli, koji će koristiti kombinaciju električne energije i goriva za napajanje.

Trenutno, jedini potpuni električni model koje Nissan proizvodi je SUV Ariya, i model Leaf koji će možda biti povučen iz ponude.

U ranijim planovima, Nissan je 2021. godine najavio proizvodnju 23 električna vozila do 2030. godine, od kojih bi 15 trebalo da budu potpuno električna. Iako je broj novih EV povećan na 16, ipak nije jasno koliko njih će biti potpuno električna i na baterije.

Teško je reći da je skok sa 15 na 16 neki napredak u broju predviđenih modela, a Nissan svakako ne kaže eksplicitno koliko od tih 16 je na baterije, piše TheVerge. Međutim, kompanija je rekla da će 60 odsto njenih vozila bili „elektrificirano” do 2030. godine u odnosu na prethodno obećanje od 50 odsto u istom roku.

Izgleda da Nissan povlači svoje planove za „solid state” baterije, o kojima smo već pisali,  do 2028. godine i umesto toga će se fokusirati na vozila sa poboljšanim NCM litijum-jonskim, LFP i potpuno poluprovodničkim baterijama do tog roka. Osim toga, Nissan planira svoju buduću investicionu strategiju i planove, kao i proširenje proizvodnje  za regione kao što su Japan i Evropa.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi