Hard diskovi se ne predaju, 3D magnetna tehnologija obećava kapacitet od 120+ TB

Kompanija Seagate demonstrirala je 3D magnetnu tehnologiju uz pomoć koje će hard diskovi moći da udvostruče svoj memorijski kapacitet idući preko 120 TB

Hard diskovi se ne predaju, 3D magnetna tehnologija obećava kapacitet od 120+ TB

Dok SSD-ovi poskupljuju, hard diskovi se ne predaju i koriste priliku za napredak. Naime, nova 3D magnetna tehnologija snimanja podataka koju je predstavila kompanija Seagate praktično podrazumeva dvostruke slojeve medija koji gušće pakuju bitove podataka radi povećanja kapaciteta skladišnog prostora, što obećava i više od 120 TB kapaciteta.

Tehnologija magnetnog snimanja sa toplotnom asistencijom (HAMR) obećava da će povećati gustinu upisa i kapacitet hard diskova za najmanje dva puta u odnosu na standardnu tehnologiju snimanja magnetnih zapisa u uspravnom položaju (PMR). Međutim, dvoslojni HDD medij, koji snima bitove podataka složene jedan na drugom, zajedno sa višeslojnim snimanjem sa toplotnom asistencijom, obećava da će bar udvostručiti ono što je trenutna generacija HAMR tehnologije sposobna da postigne.

Tako sa hard diskova od 60 TB sada, za 10 do 15 godina mogli bismo da imamo HDD od 120+ TB.

Timovi istraživača sa NIMS-a, iz kompanije Seagate Technology i Univerziteta Tohoku demonstrirali su izvodljivost višeslojnog snimanja sa toplotnom asistencijom magnetnih zapisa (HAMR) na dvostrukim slojevima granularnih medija, piše Acta Materialia.

Koncept višeslojnog magnetnog snimanja za hard diskove postoji već neko vreme, ali je njegovu praktičnu primenu ometalo odsustvo odgovarajućih medija koji mogu da čuvaju podatke na različitim nivoima. Istraživači su rešili ovaj izazov stvaranjem novog tipa granulastog medija sastavljenog od dva FePt-C nanogranularna filma razdvojena Ru-C slojem sa kubnom kristalnom strukturom. To omogućava zasebno magnetno snimanje na svakom sloju posebno, pomoću različitih magnetnih polja i temperatura.

Prilagođavanjem snage lasera i magnetnih polja tokom procesa upisa, dva FePT sloja mogu zasebno snimati podatke, potencijalno udvostručujući površinsku gustinu i kapacitet HDD-a bez značajnih promena u materijalima magnetnog sloja, nosača podataka.

Obični HAMR hard diskovi koriste staklene ploče prekrivene magnetnim filmom, poput legure gvožđa i platine (FePt), koji se mogu snimiti kada se film zagreje laserom na svoju „Curie“ temperaturu, odnosno onu na kojoj film menja svoja magnetna svojstva.

Kao što naziv sugeriše, mediji sa dvostrukim slojevima imaju dva sloja filma, svaki sa različitim Curie temperaturama i magnetno-kristalnom anizotropijom. Istraživači kažu da takvi mediji mogu omogućiti gustine snimanja od preko 10 Tbit/in^2, što omogućuje proizvodnju hard diskova sa preko 120 TB kapaciteta.

Istraživači tvrde da su magnetna merenja i simulacije toplotno asistiranog magnetnog snimanja ukazali da HAMR mediji mogu da podržavaju snimanje na tri nivoa i možda čak na četiri nivoa.

Međutim, važno je napomenuti da, iako je metoda moguća u laboratoriji, izgleda da je prilično skupa jer zahteva znatno drugačije glave za čitanje i pisanje i kompleksnije diskove sa dva (ili više) granuliranih magnetnih slojeva. Granularni mediji, uređeni granularni mediji, a zatim i mediji sa šablonom bitova obećavaju povećanje površinske gustine HDD-ova bez ekstremne složenosti, pa je teško zamisliti da će se dvostruki slojevi i višeslojni mediji koristiti u bliskoj budućnosti.

Ipak, kada industrija pređe na medije sa bit-šablonima (bit pattern), možda će se vratiti i razmotriti upotrebu višeslojnih medija kao sredstva za povećanje gustine snimanja i kapaciteta hard diskova.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (5)
  1. hedgehog

    Pre skoro 20g 1TB je bio pojam...

  2. Vidim da se ne spominje ovde brzina upisa i citanja podataka, nego samo kapacitet skladista. Da li ce ovi hard diskovi imati brzinu kao sadasnji PCI-SSD recimo, to me zanima ?

  3. Masinac

    Mene zanima kad ce nove igre početi da teže 20TB i više, da ne bleji sav taj prostor prazan.

  4. NShappy

    Da li ce ovi hard diskovi imati brzinu kao sadasnji PCI-SSD recimo, to me zanima ?

    Neće...

    Ali nije to poenta velikih HDD.
    HDD je i dalje nanadmašan za lagerovanje velikih količina podataka, za off line i on line backup-e, za dnevne image sistema, za multimedijske datoteke.

    Brojne su primene gde je količina čuvanih podatka daleko bitnija od brzine pristupa njima.

    Iz individualnih PC, hadede je već skoro potisnut. Ali za velike baze podataka su nezamenjivi.

    Zamisli koliko bi SSD-ova trebalo YouTube serverima?!?

  5. RingeRaja

    Vidim da se ne spominje ovde brzina upisa i citanja podataka, nego samo kapacitet skladista. Da li ce ovi hard diskovi imati brzinu kao sadasnji PCI-SSD recimo, to me zanima ?

    Da dopunim kolegu @NShappy, neće i to NIKADA, tako da zaboravi na to.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi