Japanska svemirska letelica SLIM preživela surovu lunarnu noć

SLIM – japanska svemirska letelica koja je nedavno sletela na Mesec naopačke, uspela je da preživi hladnu lunarnu noć koja traje kao dve zemaljske nedelje

Japanska svemirska letelica SLIM preživela surovu lunarnu noć

Japanska svemirska agencija JAXA saopštila je da je sinoć poslala komandu svojoj letelici SLIM i da je dobila odgovor. To znači da je japanska svemirska letelica koja je nedavno sletela na Mesec uspela da preživi lunarnu noć, iako nije dizajnirana za takve uslove koje karakteriše period produžene, surove hladnoće, koji traju kao dve nedelje na Zemlji.

SLIM je stavljen u režim mirovanja nakon što je naopačke sleteo na Mesec u januaru, kada su mu solarni paneli bili okrenuti na pogrešnu stranu i nisu mogli da proizvode energiju. Promena smera sunčeve svetlosti kasnije je letelici omogućila da pošalje slike na Zemlju, ali se ona ponovo isključila kada je stigla lunarna noć.

S obzirom na to da je letelica ipak i dalje u kakvoj-takvoj funkciji, JAXA je prethodno rekla da će ponovo pokušati da radi sa njom ovog meseca, kada Sunce ponovno obasja njene solarne panele.

Vest da se SLIM ponovo pokrenuo nakon hladne lunarne noći je značajna“, kaže doktor Simeon Barber iz britanskog Open univerziteta za BBC.

Preživljavanje lunarne noći jedan je od ključnih tehnoloških izazova koje treba prevazići da bi ljudi uspostavili dugotrajne robotske ili čak ljudske misije na Mesec, objašnjava dalje Barber.

Japanska svemirska letelica SLIM u januaru je sletela blizu ekvatora Meseca, gde površina Zemljinog jedinog prirodnog satelita dostiže temperaturu više od 100 stepeni Celzijusa u podne, ali isto tako pada i na -130 stepeni tokom lunarne noći.

JAXA kaže da je komunikacija sa letelicom prekinuta nakon kratkog perioda tokom lunarnog podneva, što znači da je temperatura opreme za komunikaciju bila vrlo visoka. Kada se temperature njenih instrumenata dovoljno ohlade, agencija će nastaviti svoju lunarnu misiju.

Dok SLIM i dalje nije bio u režimu mirovanja, detaljno je proučavao okolinu i prenosio nove slike iz svemira na Zemlju, a agencija se nada da će uspešno moći da nastavi sa svojim aktivnostima.

Iako je SLIM u januaru praktično sleteo naopako, on je ipak sleteo na Mesec i ostao u funkciji, što je učinilo japansku svemirsku agenciju petom nacionalnom agencijom koja je postigla meko sletanje na Zemljin prirodni satelit. Tako je Japan stigao u ovaj deo svemira posle bivšeg Sovjetskog Saveza, Sjedinjenih Američkih Država, Kine i Indije.

Prošle nedelje, SLIM-u se na Mesecu pridružila još jedna letelica pod nazivom Odisej, koja je ušla u istoriju kao prva privatna letelica koja je uspela da izvede meko sletanje na mesečevu površinu. Međutim, isto kao i SLIM i on je imao problema pri sletanju, ali je takođe uspeo da ostane funkcionalan i trenutno komunicira sa Zemljom.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi