Južni pol Meseca kroz slike i snimke koje šalje indijski rover Pragyan

Indijski rover Pragyan u okviru svoje lunarne misije omogućava nam da vidimo kako izgleda južni pol Meseca jer šalje slike i snimke okoline u kojoj se kreće

Južni pol Meseca kroz slike i snimke koje šalje indijski rover Pragyan

ISRO odnosno Indijska svemirska istraživačka organizacija nastavlja da ispisuje istoriju i dok to radi objavljuje kako izgleda južni pol Meseca kroz slike i snimke koje pravi njen rover Pragyan. Nakon što je Indija postala prva zemlja koja je uspešno spustila svoju svemirsku letelicu Chandrayaan-3 na ovaj Mesečev deo, njen rover za sada nastavlja lunarnu misiju u istom stilu.

Naime, ISRO je, između ostalog, objavio dve slike koje je napravio njen rover Pragyan na Mesecu, a one pokazuju veliki krater na koji je naišao i korekciju putanje koju je napravio kako bi izbegao da upadne u njega.

Krater ima prečnik dužine četiri metra, a našao se na putanji vožnje rovera koji bi ga potencijalno ugrozio, te mu je ISRO poslao komandu da izmeni putanju kretanja. Nakon izvršenog naređenja, rover Pragyan sada bezbedno nastavlja svoju vožnju na novoj putanji koju je takođe uslikao.

Vožnju nastavlja kako bi ispunio cilj indijske lunarne misije, odnosno da istraži južni pol Meseca i njegovu površinu na licu mesta. Ovaj deo Mesečeve površine je inače teška meta svemirskih misija, s obzirom na to da ima upravo neravan teren po kome roveri treba da se kreću. Međutim, on je ujedno i važan zato što navodno sadrži vodeni led koji bi mogao da se koristi za gorivo, kiseonik i vodu, tvrde naučnici.

Pre najnovijih slika, ISRO je prvobitno objavio i snimak koji pokazuje kako Pragyan napušta letelicu (lender) Chandrayaan-3 koja ga je i dovela na južni pol Meseca. On u snimku silazi sa rampe i započinje prvih nekoliko metara lunarne vožnje.

Organizacija je kasnije napisala i da su tokom vožnje bilja uključena dva naučna instrumenta i da se on pomerio osam metara. Zatim je u subotu stigao i novi video snimak koji je napravila letelica Chandrayaan-3, a prikazuje kako se rover kreće i skoro izlazi iz njenog vidokruga.

Kako tvrdi Indija, i letelica i rover su opremljeni insutrumentima za merenje lunarnog okruženja. Upravo zahvaljujući njima, Indija je obavila takozvani „Chandra termofizički eksperiment na površini“ koji je naučnicima omogućio da naprave grafikon o temperaturi mesečeve površine.

On je obavljen zahvaljujući sondi veličine oko osam centimetara koja je ubačena u gornji sloj zemlje, a prikazala je drastične promene temperature između površine Meseca i tla koje se nalazi ispod.

S obzirom na to da Indija već objavljuje napredak svoje misije, sigurno da u narednom periodu možemo očekivati i nova otkrića kao i foto i video materijal koji će u tom procesu napraviti. Uspešnost indijske misije ogleda se i u tome što je ona prva zemlja koja je uspela  da uradi ovako nešto, i to samo nekoliko dana nakon što se ruska letelica Luna-25 koja je imala isti cilj, srušila na mesečevu površinu.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi