Lenovo Project Crystal je prvi laptop na svetu sa potpuno transparentnim microLED ekranom

Iako je u pitanju samo konceptualni uređaj, Lenovo Project Crystal predstavljen danas na MWC 2024 je prvi laptop na svetu sa transparentnim microLED ekranom

Lenovo Project Crystal je prvi laptop na svetu sa potpuno transparentnim microLED ekranom

Lenovo je danas osim svojih novih laptop i hibridnih računara, predstavio i put kojim nas vodi u, neki bi rekli, svet naučne-fantastike koji postaje realnost, odnosno svoj Lenovo Project Crystal. Ovaj konceptualni uređaj predstavlja prvi laptop na svetu sa potpuno providnim microLED ekranom i integracijom veštačke inteligencije.

S obzirom na to da je u pitanju za sada samo koncept, on se neće uskoro pojaviti u prodaji, ali definitivno da trasira put ka ekspanziji tržišta računara sa transparentnim ekranima. Glavna upotreba ovakvog laptopa bilo bi deljenje informacija na mestima poput lekarskih ordinacija ili hotelske recepcije, gde bi se ekran jednostavno softverski preokrenuo, omogućavajući svakome sa druge strane da ga vidi sa detaljnim objašnjenjima koja su potrebna u takvim situacijama.

Kada se kombinuje sa kamerom ugrađenom na zadnjoj strani sistema, Lenovo kaže da bi mogle da postoje mogućnosti za primenu aplikacija proširene stvarnosti (AR). Jedan od takvih primera bio bi korišćenje kamere za identifikaciju objekta, slično kao u slučaju Google Lens funkcija. I sa svojim transparentnim ekranom, moguće je otići korak dalje u ovoj ideji tako što bi dijagram ili skica mogla da se postavi na prikazani objekat u slučajevima otklanjanja kvarova ili popravki.

Ali najbolja stvar kod Lenovo Project Crystal koncepta je što se kompanija uopšte potrudila da ga napravi. Trenutno, čak i standardni microLED ekrani su izuzetno skupi i obično su rezervisani za napredne uređaje kao što su Samsung The Wall ili Apple Vision Pro.

Dodatno, transparentne verzije ovakvih displeja do sada su viđene samo kao koncepti, kao što je to bio i microLED TV koji je Samsung pokazao pre nekoliko meseci na CES 2024 sajmu. Iako se ovakav računar još neko vreme neće naći na prodajnim policama, definitivno nas izaziva da razmišljamo o mogućnostima koje pruža nova tehnologija ekrana i kakve bi sve ona primene našla u budućnosti.

Više o novitetima sa ovogodišnjeg MWC sajma pratite na našem sajtu, kao i u direktnom izveštavanju redakcije na društvenim mrežama i YouTube kanalu.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi