Samsung predstavio prvi transparentni microLED ekran na svetu na CES 2024

Prvi svetski transparentni microLED ekran debitovao je kao deo Samsung linije proizvoda na događaju FirstLook u okviru tehnološkog sajma CES 2024

Samsung predstavio prvi transparentni microLED ekran na svetu na CES 2024

Iako je Samsung zvanično predstavio Transparentni microLED ekran i to u tri opcije sa nešto različitim međusobnim dizajnom, kompanija na CES 2024 ipak nije otkrila detalje o ovoj tehnologiji niti kada bi ona mogla da bude dostupna u maloprodaji. Međutim, činjenica da je to prvi takav ekran na svetu i da izgleda zaista neverovatno je definitivno vredna pomena.

Dva od tri predstavljena demo uređaja imala su zatamnjeno staklo koje olakšava ignorisanje objekata iza samog panela koji potencijalno mogu da ometaju pažnju svojih korisnika sa gledanja sadržaja na ekranu. Treći, međutim, izgleda potpuno transparentno, baš kao što je i najobičnije staklo, a uz to ima i dizajn bez okvira.

Sadržaj koji uživo ima Samsung transparentni microLED ekran nije baš najlakše opisati, s obzirom na to da on izgleda gotovo kao hologram koji lebdi u vazduhu, tvrdi portal Engadget koji je imao priliku da se sretne sa ovom tehnologijom „oči u oči“.

Svaki od ekrana stajao je samostalno, pri čemu je njihova debljina od oko samo jednog centimetra, što dodatno doprinosi iluziji lebdećeg panela. Dodatno, zbog visoke gustine piksela microLED tehnologije, slike koje ovi ekrani pokazuju su neverovatno oštre.

Prema rečima predstavnika kompanije Samsung, zbog veće osvetljenosti prozirnih microLED ekrana u poređenju s netransparentnim, klasičnim OLED panelima, oni su manje podložni uticaju ambijentalnog svetla.

Loša vest je, međutim, da su trenutni Samsung „obični“, odnosno netransparentni microLED televizori veličine 110 inča trenutno koštaju 150.000 dolara, pa će sigurno proći prilično dugo vremena dok ovi novi ekrani ne postanu nešto pristupačniji.

Uprkos tome, lepo je videti da tehnologija nastavlja da napreduje, makar i kao nešto nedostupno širim narodnim masama.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi