Samsung Odyssey serija monitora upravo je dobila 4K OLED nadogradnju za CES 2024

Stigla je nova Samsung Odyssey G8 serija monitora, sa ni manje ni više nego OLED panelom. I to nije sve jer je u pitanju 4K OLED

Samsung Odyssey serija monitora upravo je dobila 4K OLED nadogradnju za CES 2024

Stigao je novi Samsung Odyssey G8 monitor, sa ni manje ni više nego OLED panelom. Nego, zapitaćete se, po čemu se ovaj razlikuje od Odyssey OLED G8 modela kojeg smo već testirali? E pa po tome što vaj ima 32-inčnu 4K zver koja radi na fantastičnih 240Hz!

Dakle, prilično je različit od postojećeg Samsung Odyssey OLED G8, 34-inčnog ultrawide monitora sa 3.440 x 1.440 piksela ili Samsung Odyssey G8 bez OLED-a, o kojem više nećemo ni da diskutujemo, ni da ga pominjemo.

Takođe, tu je i novi Samsung Odyssey OLED G6, koji se razlikuje od postojećih modela Samsung Odyssey G6, ali i nadogradnje za Samsung Odyssey OLED G9, mada postoje još dva potpuno odvojena Samsung Odyssey G9 monitora. Ok, znamo da vas sve ovo zbunjuje ali ni nama nije lako.

Puni nazivi modela svakog odgovarajućeg ekrana čine Samsung Odyssey OLED G8 G80SD, Samsung Odyssey OLED G6 G60SD i Samsung Odyssey OLED G9 G95SD, kažu iz Samsunga..

Samsung Odyssey G8 – bez svih detalja

Vratimo se na G8, koji bi trebao da privuče najviše pažnje budućim kupcima koji dolazi kao dodatak Samsungovom gejming OLED asortimanu. Osim 4K rezolucije, 240Hz i 32-inčnih proporcija, Samsung nije objavio još mnogo detalja.

Vreme odziva od 0.03ms zvuči zaista impresivno, ali i standardno za moderni OLED gejming panel. Voleli bismo da imamo više detalja o samom panelu, posebno s obzirom da je mnogo veće gustine piksela u poređenju sa svim prethodnim Samsung OLED monitorima.

Da li ima istu trougaonu QD-OLED strukturu piksela kao postojeći Samsung OLED monitori? Hoće li ukupna svetlina ekrana biti uporediva sa postojećim QD-OLED modelima, možda čak i bolja s obzirom da ovaj novi model visoke gustine piksela verovatno koristi novu generaciju OLED tehnologije?

Na kraju, novi Samsung Odyssey OLED G8 postavlja jednako mnogo pitanja koliko i odgovora pruža. Ali i dalje smo prilično uzbuđeni što vidimo OLED gejming monitor sa 4K rezolucijom na 32-inčnom ekranu. Nije da ih ima na svakom ćošku, realno.

Svi prethodni 4K OLED monitori bazirali su se na mnogo većim panelima preuzetim sa televizora i imali su razočaravajuću gustinu piksela od manje od 100 piksela po inču. Ovaj novi G8 ima 140DPI, što bi trebalo da rezultira izuzetno oštrim prikazom slike i pomoći oko “sitnica” poput renderovanja fontova, na primer. Dizajneri će se složiti sa nama, a što se tiče drugih novih dodataka Samsung OLED asortimanu, tu je Odyssey OLED G6.

Osnovne proporcije nisu ništa što već nismo videli, barem od drugih proizvođača. To je 27-inčni model sa 1440p rezolucijom. Pa, u čemu je caka?

Postojeći 27-inčni 1440p OLED monitori bazirani su na LG-ovoj WOLED tehnologiji umesto na Samsungovoj QD-OLED tehnologiji. Štaviše, Odyssey OLED G6 može postići 360Hz i deli tu neverovatno nisku vrednost odziva od 0.03ms sa drugim QD-OLED panelima.

Što se tiče poboljšanja postojećeg Odyssey G9 čudovišta, ona se ne odnose na kvalitet slike već na Multi Control funkciju, koja omogućava korisnicima da bez problema prenose slike i/ili tekst između svog Samsung monitora i drugih Samsung uređaja, i na Samsung SmartThings Hub koji podržava razne IoT uređaje kompatibilne sa Matter i Home Connectivity Alliance (HCA). Kako god bilo, valja pomenuti da dolazi sa 5120×1440 rezolucijom na 49 inčnom zakrivljenom ultrawide panelu.

Na našu žalost još nemamo precizne datume početka prodaje ali se nadamo da neće proći nekoliko meseci pre nego što ovi novi paneli budu dostupni. Kao što pretpostavljate, još nema ni informacija o cenama.

Svakako, biće vrlo interesantno videti gde će Samsung pozicionirati G8 model s obzirom da je to prvi Samsung OLED gejming monitor koji nije izveden iz TV OLED panela. Hoće li ta dodatna gustina piksela doći uz povećanu cenu? Nadamo se da neće. Ali ko nas pita.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi