Li-Fi mreža koristi svetlost i sto puta je brža od Wi-Fi

Institut inženjera elektrotehnike i elektronike objavio je juče da je dodao novi standard za bežičnu komunikaciju zasnovanu na svetlosti Li-Fi 802.11bb

Li-Fi mreža koristi svetlost i sto puta je brža od Wi-Fi

Zagovornici standarda za umrežavanje zasnovanog na svetlosti tvrde da je Li-Fi 802.11bb sigurniji i čak sto puta brži nego Wi-Fi. Objavu Instituta inženjera elektrotehnike i elektronike (IEEE) tako su pozdravile mnoge globalne Li-Fi kompanije, jer će ona pomoći da se ubrza uvođenje i usvajanje ovog standarda tehnologije za prenos podataka.

Prednosti korišćenja svetlosti umesto radio frekvencija (RF) su to što on isporučuje bržu i pouzdaniju bežičnu komunikaciju sa neuporedivim nivoom bezbednosti u odnosu na konvencionalne tehnologije kao što su Wi-Fi i 5G, tvrde kompanije koje zagovaraju Li-Fi. Sa objavom 802.11bb dolaze i nade da će on moći uspešno da radi zajedno u kombinaciji sa drugim sistemom odnosno Wi-Fi protokolima.

Iako se tehnologija konstantno razvija, Li-Fi ne bi trebalo da uništi Wi-Fi i 5G alternative, kao ni žičane mreže jer radio talasi i dalje imaju izrazitu prednost u pogledu prenosa informacija kroz atmosferu na velikoj udaljenosti. Umesto prevazilaženja jednog ili drugog umrežavanja, novina omogućava da se prednosti Li-Fi umrežavanja koncentrišu gde god je to moguće.

U video snimku ispod, može se videti kako radi ovaj sistem koji iskorišćava infrastrukturu osvetljenja zgrade za prenos podataka. Svetla ne trepću jako i vidljivo, jer se za prenos podataka koristi deo infracrvenog spektra.

Brzine koje dostiže ovaj standard navodno idu i do 224 GB/s, a ono gde on još sija (doslovno i preneseno) nije samo ovo polje. Dominik Šulc, predstavnik kompanije Fraunhofer HHI ističe da mu ekskluzivni optički spektar koji koristi Li-Fi omogućava veću pouzdanost, manje kašnjenje i “štucanje” u procesu prenosa informacija. Štaviše, širenje svetlosne linije “vida” povećava bezbednost prenosa informacija sprečavanjem udaranja i prodiranja u zid, smanjujući rizik od ometanja i prisluškivanja. To obezbeđuje bolju navigaciju prenosa podataka u zatvorenom prostoru sa preciznošću do centimetra.

Nakon objavljivanja standarda, proizvođači mogu imati veće poverenje u ovaj način umrežavanja i polako mogu početi da implementiraju novu tehnologiju, tamo gde ima prostora za nju.

Jedna od kompanija koja gura ovu tehnologiju, pureLiFi već je pripremila Light Antenna ONE modul za integraciju ovog standarda u povezane uređaje. Ovaj mali hardverski dodatak dužine je 14,5 milimetra i kompanija ga trenutno dostavlja proizvođačima opreme na procenu.

To znači da bi do sledeće MWC konferencije posvećene najviše mobilnoj industriji, moglo da se pojavi daleko širi dijapazon Li-Fi mrežnih dodataka kao i korisničkih uređaja koji podržavaju ovaj standard.

Naravno, dok je Li-Fi savršen za kućnu i kancelarijsku upotrebu, ipak postoje ograničenja kada izađete napolje, pa ovaj standard vide deluje kao komplement postojećim bežičnim mrežama, nego kao pravi konkurent.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. Vidim mnogo prednosti (brzina i sigurnost), ali vidim i neke prilično ozbiljne mane, samim time da ne prolazi kroz zidove (što je jasno navedeno u videu) znači da svi uređaji koji treba da su zakačeni na tu konekciju moraju da budu u istoj prostoriji što po meni čini tu konekciju potpuno beskorisnom jer ne živimo svi u istoj prostoriji, naročito mi koji imamo veću kvadraturu i više soba/prostorija. Daleko od toga da ovo nema budućnost, skoro sigurno će naći primenu u velikim poslovnim prostorima poput onih u Americi gde su sve kancelarija tipa na jednom spratu umrežene bez zidova (ograđene samo onim paravanima), ali u kućnoj upotrebi ovo nema šanse da zaživi zbog već navedenih limitacija - ne živimo svi u jednoj prostoriji, bar većina nas. Osim ako nekako ne premoste tu limitaciju u budućnosti, za sad mi deluje kao totalni promašaj.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi